Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven

Dit jaar is het een eeuw geleden dat de machinefabriek De Biesbosch werd opgericht. Later is deze uitgegroeid tot de grootste van de scheepswerven die gevestigd waren in het gebied waar nu de nieuwe wijk Stadswerven in wording is. Daaronder bevonden zich ook de scheepswerven Dordrecht en Koopman, die beide in De Biesbosch opgingen. Werf De Biesbosch schreef baanbrekende geschiedenis, onder meer als initiator van de duwvaart in 1957. Totdat de werf in 2000 ophield te bestaan.

Op 17 november 2017 wordt nadrukkelijk hierbij stilgestaan omdat dit zo belangwekkend is voor de maritieme historie van Dordrecht. Dan onthult de burgemeester van Dordrecht, A.W. Kolff, een monument ter herinnering aan scheepswerf De Biesbosch en krijgt de Dordtse wethouder P.H. Sleeking een boek aangeboden met de titel ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’. Zowel het monument als het boek zijn een initiatief van Jos Hubens, ambassadeur De Binnenvaart, en zijn geheel gefinancierd door vereniging De Binnenvaart.

Deze vereniging is zelf ten nauwste met de voormalige scheepswerf verbonden. Die band wordt prachtig gesymboliseerd door de ligplaats van het binnenvaartcentrum (de voormalige duwboot René Siegfried met LASHduwbak CGS 6013): in het Wantij pal aan de vroegere machinehal van De Biesbosch. Beide vaartuigen hebben het predicaat Maritiem Cultureel Erfgoed. De duwboot was één van de 39 duwboten die op deze scheepswerf zijn gebouwd en heeft een specifieke betekenis als voorloper van de duwboten van de zogenoemde tweede generatie. In dit binnenvaartcentrum bevindt zich een uniek museum over de historie van de binnenvaart.

Het monument is een idee van Jos Hubens om door middel van typische voormalige historische scheepswerf-hijskranen en illustraties de bijna 100-jarige historie van scheepswerf De Biesbosch te laten zien. Daarna hebben vader en dochter Jos en Carin van Dongen dit verder ontworpen en gestalte gegeven. De vrijwilligers van vereniging De Binnenvaart hebben het monument van scheepswerf De Biesbosch geassembleerd.

In het boek beschrijft Jan van ’t Verlaat de uiterst boeiende historie van de scheepswerf, ingebed in de maatschappelijke ontwikkelingen van toen. Met een zwaar accent op de binnenvaart. Maar ook andere vaartuigen krijgen aandacht waaronder indrukwekkende zeeschepen die er van de helling gleden. Foto’s laten zien dat dit grote evenementen waren die veel toeschouwers trokken. Verder bevat het boek onder meer afbeeldingen van enkele Dordtse veerponten die hier werden gebouwd.

Het is een lijvig boek geworden: 200 pagina’s dik met maar liefst rond 450 prachtige afbeeldingen, waaronder vele nog nooit gepubliceerde foto’s. Het vult tevens talrijke gaten die de ooit verschenen drie jubileumboeken van de scheepswerf helaas lieten vallen. Achterin op een kleine 10 pagina’s een volledig bijgewerkte bouwlijst van bouwnummer 1 tot en met 895. Het is een prachtig en zeer lezens- en kijkwaardig boek geworden.

 

Het boek is voor € 30,- te koop:

  • Bij vereniging De Binnenvaart op de René Siegfried, Maasstraat 13, Dordrecht (donderdag en 1e zaterdag van de maand, 10-15 u.), een mooie gelegenheid om gratis het museum te bezoeken met dit jaar een speciale expositie over scheepswerf De Biesbosch.
  • U kunt het boek ook laten toezenden, maar dan komen er de portokosten bij: een berichtje met uw postadres mailen naar: info@debinnenvaart.nl

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

Yulius verlaat Kasperspad en Overkampweg

DORDRECHT – Zorginstelling Yulius sluit de komende jaren haar zorgvoorzieningen aan het Kasperspad en de Overkampweg. Volgens de instelling kan steeds meer psychiatrische zorg thuis of in de directe omgeving worden gegeven. De ggz-teams in de wijk worden daarom uitgebreid. De opname van mensen met ernstige psychiatrische klachten uit de regio wordt geconcentreerd in Sliedrecht en Barendrecht. De vrijkomende gebouwen in Dordrecht maken plaats voor woningbouw. Omdat het college van B&W voorziet dat de ontwikkeling aan het Kasperspad bijdraagt aan een beter leefklimaat in de buurt, wil het een financiële bijdrage leveren aan de plannen van Yulius.

Actueel

GroenLinks Dordrecht pleit voor terugkeer Culturele Raad

DORDRECHT – Deze week is het vijftig jaar geleden dat in Dordrecht de eerste gemeentelijke Culturele Raad van Nederland werd opgericht. Een mooi moment om dit platform voor bewoners en professionals uit de kunst- en cultuursector, dat in 1983 werd opgeheven, nieuw leven in te blazen, vindt GroenLinks in Dordrecht. En hoog nodig ook, zegt lijsttrekker Kitty Kruger. Lees waarom in de woensdageditie van Dordt Centraal.

Actueel

Goede ideeën voor Ode aan Synode

Welke Dordtse vereniging, organisatie of onderneming organiseert hét evenement over identiteit, gastvrijheid of taal? Deze week is de laatste mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor Ode aan Synode.