Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

DOCUMENTAIRE DE VERGETEN KRIJGERS TE ZIEN IN CINEMA THE MOVIES IN DORDRECHT

De documentaire De vergeten krijgers, die onlangs met een uitverkochte zaal in première is gegaan tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, is zondagmiddag 15 oktober a.s. te zien in Cinema The Movies in Dordrecht. De documentaire van Griselda Molemans belicht een vergeten Nederlandse bevolkingsgroep: de Indo-Afrikanen. Ze zijn afstammelingen van zogeheten ‘Zwarte Hollanders’, Afrikaanse soldaten die tussen 1831 en 1872 in Elmina, Ghana geronseld zijn voor de dienst in het leger van voormalig Nederlands-Indië, het KNIL.

Hoofdpersoon Daniël Cordus (95) is in Poerworedjo, Java geboren als kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-militair Cordus. In 1942 wordt hij als 19-jarige dienstplichtige samen met zijn twee broers Jan en Jozef als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Sinds zijn gedwongen komst naar Nederland na de onafhankelijkheid van Indonesië strijdt Daniël voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de  Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgs-gevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan, die daar begraven ligt. Daarnaast onthult de documentaire dat veel voormalige dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg nooit het smartengeld ontvangen hebben waar ze recht op hebben.

De documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek dat eind 2016 is verschenen. Onderzoeks-journalist Griselda Molemans schreef meerdere boeken over de Afrikaanse KNIL-soldaten en hun Indo-Afrikaanse nazaten in de diaspora: http://www.devergetenkrijgers.nl/#books<http://pr360.us9.list-manage.com/track/click?u=15e9677a740e2c23942e8ce95&id=2d92e8dc47&e=907c1cced3>

 

Zie voor informatie over de screening in Cinema The Movies in Dordrecht op zondag 15 oktober: https://www.themoviesdordrecht.nl/filmprogramma/films/special-de-vergeten-krijgers<http://pr360.us9.list-manage.com/track/click?u=15e9677a740e2c23942e8ce95&id=3384963577&e=907c1cced3>

 

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

Buslijn 9 (richting Krabbepolder) blijft

DORDRECHT – De proef met buslijn 9 (station Dordrecht Centraal-Krabbepolder) is een groot succes. Zo blijkt uit de evaluatie. De ‘nieuwe’ buslijn werd 13 februari dit jaar ingezet om de bereikbaarheid van bedrijventerrein Krabbepolder, met het openbaar vervoer, te vergroten. De proef wordt met een jaar verlengd, tot december 2018. Tevens wordt er sinds medio september een 20-persoonsbus ingezet in plaats van een 8-persoonsbus.

Actueel

Nathalie Lété signeert bij Villa Augustus

De wereldwijd beroemde Franse illustrator en ontwerper Nathalie Lété is zaterdag te gast in de Markt van Villa Augustus.

Actueel

A16 richting Rotterdam tot 12 uur dicht

DORDRECHT – Door een ongeluk vanmorgen vroeg op de A16 bij de Van Brienenoordbrug (hoofdbaan ) …