Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Feestelijke opening van een nieuwe tentoonstelling – galerie van Via Lumina

Zondag 4 februari om 15.00 uur is er in de galerie van  Via Lumina een feestelijke opening van een nieuwe tentoonstelling. De galerie die in Dordrecht bekend staat om haar Outsider Art, heeft ditmaal gekozen voor de bijzondere werken van Norbert de Jong en Michiel Bottenberg.

Outsider Art
Via Lumina geeft kunstenaars die net even anders zijn, de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Deze kunst heet Outsider Art,  de exposanten zijn mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Exposanten

Norbert de Jong (Heerlen, 1965) is autodidact. Hij schildert sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Zijn werk is expressief en figuratief en moeilijk in een ‘hokje’ te vatten. In zijn schilderijen figureren allerlei wezens, die met elkaar communiceren. Soms lijken ze te dansen, soms te vechten, soms weet je niet precies wat ze doen. Maar dat er iets gaande is, is zeker. Daarom vertegenwoordigt zijn werk een heel speciale droomwereld.
Norbert is een extreem gevoelsmens, die zijn schilderijen namens hem laat spreken. De alledaagse werkelijkheid staat vaak op gespannen voet met zijn eigen beleving en zijn werk verbeeldt deze onalledaagse belevingswereld. Vanuit zijn verbeelding en verwondering over de wereld probeert hij de wereld te vangen. Een steeds terugkerend thema is de strijd van de mens om een eigen plek te vinden. Hoewel dit van oudsher een ‘zwaar en ernstig’ thema is, geeft hij geen oordeel. In de meeste schilderijen weet hij juist een weldadige lichtvoetigheid te bewaren.
Norbert werkt niet vanuit een van tevoren bedacht concept, maar intuïtief. Bij Norbert is schilderen op alle fronten: uitvinden. Zijn werk is voortdurend in ontwikkeling en zijn zoektocht is nog lang niet afgelopen. De bruisende schilderijen en tekeningen bevestigen dat. Ze maken nieuwsgierig naar wat volgt.
Norbert de Jong werkte mee aan het boek ‘Photography meets Artists 2’, dat is bedacht en samengesteld door Jo Goertz, fotografe. Zij maakte fotoportretten van verschillende kunstenaars, die op hun beurt weer een kunstwerk maakten van hun fotoportret.

Michiel Bottenberg (’s Gravendeel 1977) maakt kunst omdat hij zijn talenten kan benutten, er van tot rust komt, en het voldoening geeft als hij kan vormgeven wat hij in zijn hoofd heeft. Op jonge leeftijd was hij gefascineerd door o.a. grafische afbeeldingen van Escher. Op school hing Metamorfose II langs de muur van de aula! Een tante uit Bloemendaal nam hem mee naar het Teyler museum. Hij zag daar tekeningen van Escher, fossielen en steampunk, een stijl, richting van elektromechanisch gereedschap met hout en koper afgewerkt. Hij zag zijn vader vaak bezig met linialen, geodriehoeken, technische bouwtekeningen voor bootontwerpen en de uitvoering en vormgeving daarvan. Michiel hielp mee wanneer dat kon en mocht.

In 1979, was er een onderwijzer die hem uiteindelijk inspireerde. De onderwijzer had een home computer gekocht en liet na schooltijd  aan de leerlingen de print kommandos van de basic taal zien. Michiel was zo onder de indruk dat hij alles ging lezen over computers. Hij mocht ook de home computer van zijn vader gaan gebruiken en zodra het mogelijk was kocht Michiel zelf een pc. Hij probeerde diverse systemen aan te passen aan zijn wensen. Eerst primitief, later geavanceerder.
Hij bouwde zelfs van oude pc onderdelen een pc in een pizzadoos.

Michiel brengt zeer veel tijd door achter zijn pc en bedenkt en maakt steeds weer andere animaties, afbeeldingen en filmpjes. Wiskunde, geometrische figuren, (abstracte) in elkaar passende vormen, ruimte en kleurgebruik kan hij op de pc vormgeven. Eerst heel eenvoudig, voorzichtig, primitief, jaren later met veel meer ontwikkeling en ingewikkelde figuren. Hij maakt fractals (zich in zichzelf herhaalde vormen) door middel van spiegelen, roteren, schalen, transleren e.d. en zo ontstaan er afbeeldingen die hij naar eigen inzicht kan maken.

Michiel experimenteert graag met de 3D-printer en ervaart dat zijn denkbeelden zich in de werkelijkheid kunnen manifesteren, driedimensionaal. Hij maakt kubussen, metatron’s (regelmatige veelvlakken) e.d. Deze kunstvorm heet computergraphics.

Openingstijden
De opening is op zondag 4 februari om 15.00 uur in Galerie Via Lumina.
Musici van United by Music zullen de opening muzikaal omlijsten. (www.unitedbymusic.nl)
Geïnteresseerden zijn van harte welkom bij de opening of iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand tussen 13.00 -17.00 uur. De expositie duurt tot 31 maart 2018.

Galerie Via Lumina

Voorstraat Noord 152

3311ES Dordrecht

bty

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.