Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Nieuws van ContourdeTwern dordrecht

Sociaalwerkorganisatie start met Buurtwerk in het centrum en Maatwerk

Op 1 januari is ContourdeTwern in Dordrecht gestart met Buurtwerk (in het centrum) en Maatwerk. ContourdeTwern was er al verantwoordelijk voor jongerenwerk R-Newt en Woonadvies. Manager Floor van Berkel gaat de nieuwe uitdagingen graag aan: “Het was voor ons een heel positieve verrassing dat we met deze twee onderdelen aan de slag mogen. Onze wortels liggen in de sociale basis, waar het echt gaat om het welbevinden van mensen. Daar kunnen we nu nog steviger mee aan de slag, zeker in combinatie met R-Newt en Woonadvies.”

Drie buurtwerkers gaan namens ContourdeTwern in het centrum aan de slag. Van Berkel: “Zij stonden te popelen. We zijn eigenlijk heel simpel begonnen: met aanwezig zijn in de wijken. De buurtwerkers gaan deze weken met een partytent en koffie en thee op pad. Bij verschillende supermarkten in het centrum gaan ze met mensen in gesprek. Daarnaast sluiten ze aan bij verschillende bijeenkomsten in de wijk. Er simpelweg zijn, dat is voor ons het belangrijkst. Vanuit dat contact ondersteunen we mensen die dat nodig  hebben. We zijn er ook voor mensen die zelf het initiatief nemen om het leven in het centrum-gebied een stukje fijner te maken. Iedereen met een goed idee is van harte welkom!”

Maatwerk is de naam voor informele cliëntondersteuning. Van Berkel: “Als je zorg of hulp krijgt of daarnaar op zoek bent, heb je vaak veel vragen. Met welke regels moet ik rekening houden? Waar kan ik terecht? Wat zijn mijn rechten? Welke keuzes kan ik maken? Iedereen heeft recht op gratis en onafhankelijke ondersteuning bij dit soort vragen en daar hoort een heldere naam bij: Maatwerk. We richten ons op ouders, kinderen en jongeren tot 21 jaar. Onze getrainde vrijwilligers, ervaringsdeskundigen en stagiairs bieden geen zorg of begeleiding maar denken wel met iemand mee. Bijvoorbeeld bij het maken van keuzes, bij het voeren van een keukentafelgesprek of een oudergesprek en bij het invullen van papieren. We werken daarbij nauw samen met de sociale wijkteams. ”

ContourdeTwern werkt vanuit een goed bereikbaar kantoor aan de Vest 181 in het hart van Dordrecht. Kijk voor meer informatie over deze en andere diensten van ContourdeTwern op www.contourdetwern.nl/dordrecht of kom eens langs.

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

Yulius verlaat Kasperspad en Overkampweg

DORDRECHT – Zorginstelling Yulius sluit de komende jaren haar zorgvoorzieningen aan het Kasperspad en de Overkampweg. Volgens de instelling kan steeds meer psychiatrische zorg thuis of in de directe omgeving worden gegeven. De ggz-teams in de wijk worden daarom uitgebreid. De opname van mensen met ernstige psychiatrische klachten uit de regio wordt geconcentreerd in Sliedrecht en Barendrecht. De vrijkomende gebouwen in Dordrecht maken plaats voor woningbouw. Omdat het college van B&W voorziet dat de ontwikkeling aan het Kasperspad bijdraagt aan een beter leefklimaat in de buurt, wil het een financiële bijdrage leveren aan de plannen van Yulius.

Actueel

GroenLinks Dordrecht pleit voor terugkeer Culturele Raad

DORDRECHT – Deze week is het vijftig jaar geleden dat in Dordrecht de eerste gemeentelijke Culturele Raad van Nederland werd opgericht. Een mooi moment om dit platform voor bewoners en professionals uit de kunst- en cultuursector, dat in 1983 werd opgeheven, nieuw leven in te blazen, vindt GroenLinks in Dordrecht. En hoog nodig ook, zegt lijsttrekker Kitty Kruger. Lees waarom in de woensdageditie van Dordt Centraal.

Actueel

Goede ideeën voor Ode aan Synode

Welke Dordtse vereniging, organisatie of onderneming organiseert hét evenement over identiteit, gastvrijheid of taal? Deze week is de laatste mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor Ode aan Synode.