Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Een theateravond met Femke Halsema in Schouwburg Kunstmin

Op zaterdag 3 maart is oud-politica, auteur en programmamaker Femke Halsema in Kunstmin te zien met het theatercollege Een vrij land. In een meeslepend college onderzoekt ze of de Nederlandse identiteit bestaat en of we reden hebben om trots te zijn op ons land.

Het bekende beeld uit Turks Fruit verschijnt: Rutger Hauer en Monique van de Ven fietsend door Amsterdam, begin jaren zeventig. Vrijheid, liefde en seks. Femke Halsema vertelt over haar jeugd in Enschede, haar studiejaren in Utrecht en de magie die van Amsterdam uitging. Via allerlei anekdotes komt ze uit bij haar kernvragen: wat voor gemeenschap zijn wij? Waarom is er een kloof ontstaan in dit land? En is nationalisme alleen maar slecht?

Van 1998 tot 2011 was Femke Halsema actief in de landelijke politiek als lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter en politiek leider van GroenLinks. Sinds ze de Nederlandse politiek verliet, bouwt ze aan een nieuwe carrière. Ze deed o.a. onderzoek als hoogleraar aan de universiteit van  Utrecht en Tilburg en leidde voor de regering twee onderzoekscommissies naar behoorlijk bestuur. Daarnaast bedacht en produceerde ze de politieke dramaserie De Fractie (VPRO) en maakte ze een documentaireserie over de positie van de vrouw in de Islam. Ook schreef ze twee boeken, over haar politieke tijd (Pluche) en recent over migratie (Nergensland). Daarnaast zet ze zich in voor kwetsbare mensen, als voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg en van het Aidsfonds.

Vanaf dit seizoen maken ook theatercolleges deel uit van dit rijtje.

 In Een vrij land wil de oud-politica tegenwicht bieden aan doemdenken en cynisme, en doet dit met flair. Nederland is een land op drift en als we de pessimisten mogen geloven wordt onze nationale identiteit bedreigd door moslims, Europa en linkse ‘gutmenschen’. Niet waar, zegt Halsema. In een meeslepend college onderzoekt zij wie wij zijn. Hebben we reden om trots te zijn op ons land? Wat is onze identiteit? Bestaat de Nederlandse cultuur? Van Spinoza tot Paul Verhoeven, van de homobeweging in de jaren zeventig tot het ‘koekje’ van Maxima, van de Bijlmer tot de buitenwijken van Enschede waar ze zelf opgroeide: met foto’s, video- en muziekfragmenten schetst ze een beeld van Nederland en de uitdagingen waarvoor wij staan.

En wat het publiek kan verwachten? “Ik hoop dat de theaterbezoekers met stof tot nadenken de zaal verlaten. En ik hoop dat ze optimistisch naar huis gaan. Dat ze denken: wat wonen we toch in een fantastisch vrij land en wat hebben we een mooie toekomst voor ons.”

Meer informatie & kaarten: www.kunstmin.nl

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.