Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

W.G. van de Hulst en het onderwijs, in het Onderwijsmuseum

Symposium, film en presentatie in het Onderwijsmuseum

W.G. van de Hulst (1879 – 1963) was hoofdonderwijzer te Utrecht, maar werd vooral beroemd als schrijver van schoolboeken en kinderboeken (‘In de Soete Suikerbol’). Op zijn verjaardag, zaterdag 28 oktober, wordt in het Nationaal Onderwijsmuseum een bijeenkomst over Van de Hulst en zijn onderwijswerk georganiseerd. Tijdens deze middag verzorgt Jacques Dane, biograaf van Van de Hulst, twee lezingen en is er een film en een kleine presentatie over leven en werk van Van de Hulst te zien.  

 Artikelen over het onderwijs

Van de Hulst publiceerde veel leer- en leesboeken voor het onderwijs, maar hij schreef ook beschouwende artikelen over onderwijsgeschiedenis, pedagogiek en didactiek die veel minder bekend zijn. Zijn didactische beschouwingen werden in 1944 gebundeld in Het Vertellen en in 1948 publiceerde hij De Boom groeide, over twee eeuwen Nederlands Hervormd onderwijs in Utrecht. Historicus Jacques Dane, biograaf van W.G. van de Hulst, vertelt in zijn lezingen over het belang van deze beschouwingen.

‘Herinneringen aan een schoolmeester’

De lezing wordt onderbroken door de vertoning van de NCRV-documentaire ‘Herinneringen aan een schoolmeester’ uit 1979. In deze documentaire vertelt Van de Hulst over zijn schrijverschap en worden bijvoorbeeld ook illustraties uit ‘In de Soete Suikerbol’ getoond. Na afloop van de lezing kunnen de bezoekers een kleine presentatie bezichtigen met foto’s, objecten en originele afbeeldingen uit onder andere de geschiedenismethode Toen … en nu! (1922 -1924).

Organisatie

Het symposium wordt georganiseerd door de ‘Stichting W.G. van de Hulst sr. Toen en Nu’, de Maatschap van Erven W.G. van de Hulst sr. en het Nationaal Onderwijsmuseum.

Symposium W.G. van de Hulst en het onderwijs
Wanneer:        zaterdag 28 oktober, 14.00 – 17.00 uur

Locatie:           Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97, 3311 JG Dordrecht

Kosten:           Inschrijven via www.onderwijsmuseum.nl. Deelname kost € 10,- (inclusief twee drankjes), Vrienden van het museum en Museumjaarkaarthouders betalen € 5,-.

Meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl en www.wgvandehulst.nl.

 

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

Geen asbest rond Eurogrit

Geen asbest rond Eurogrit fabriek en opslagterrein.

Actueel

Aanrijding in Dordtse Ceramstraat

Aanzienlijke schade bij aanrijding in Ceramstraat

Actueel

Oud FC Dordrecht-voorzitter en tv-commentator Dick Passchier overleden

Voormalig FC Dordrecht voorzitter en tv persoonlijkheid Dick Passchier overlden