Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Brandpreventieweken 2018: Hoera, een baby-pakket!

De gehele maand oktober stond weer in het teken van de brandpreventie. Heel Nederland heeft speciale aandacht gegeven aan brandveiligheid in de breedste zin van het woord én in het bijzonder aan brandveiligheid binnen jonge gezinnen.

Plaats rookmelders en sluit deuren
Dit is de kernboodschap. De rookmelders waarschuwen je bij brand, zodat je kunt vluchten. De gesloten deuren houden rook tegen en geven je dus meer tijd om te vluchten. Vlucht wel direct! Dus: hang die rookmelder op en sluit zoveel mogelijk de deuren.

  • Tijdig vluchten
    Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen redt levens bij brand. Je hebt dan meer kans en tijd om veilig te vluchten en gered te worden.
  • Doe de deur dicht

Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – nog enige tijd buiten de leefruimte blijft.

  • Zorg dat je de rookmelder hoort!

In 70% van de woningen is een rookmelder geplaatst, maar slechts 45% van die rookmelders werkt. En slechts 35% hangt op de juiste plek. Hang rookmelders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan en in de ruimtes waarin je ligt te slapen. Want als je slaapt, ruik je niets!

Cadeautje bij geboorteaangifte

Brandweer Zuid-Holland Zuid deed 1 oktober de aftrap van de brandpreventieweken: elke gemeente heeft namens de brandweer bij de geboorteaangifte tasjes uitgedeeld aan de jonge ouders. De tasjes zijn gevuld met leuke en nuttige dingen, die te maken hebben met brandveiligheid. Zo zat in het tasje een slabbetje met de opdruk ‘I love rookmelders’, een kwartetspel over veiligheid, een kleurplaat voor een grote broer of zus en een checklist om te checken of je eigen huis brandveilig is. Want voor zo’n klein wonder, wil je toch het allerbeste?

Als klap op de vuurpijl zijn deze ouders ook uitgenodigd voor een stoere brandweerfotoshoot met hele gezin en krijgt men middels virtuele werkelijkheid (VR) uitleg over hoe te handelen als er wel brand uitbreekt.

Waar heb je Brandweer Zuid-Holland Zuid kunnen zien?

De brandweer is flink op pad geweest in oktober. Ben je ons ook tegen gekomen? Op de kinderboerderij in Oud-Beijerland bijvoorbeeld, tijdens de veiligheidsdag in Zwijndrecht, bij de oefening in het Gorinchems museum of de voorlichting in Hoornaar? Misschien is de brandweer bij jou in groep 4 of 7 op de basisschool geweest, om uitleg te geven. Of was je op één van de seniorenbeurzen in Hardinxveld-Giessendam of Giessenburg, of op de huurdersdag in Nieuwpoort?

Heb je ons gemist?
Niet getreurd! Het hele jaar door staan wij regelmatig op beurzen, komen we op scholen, in bibliotheken én geven voorlichting. Meer weten? Kijk op www.brandweerzhz.nl of mail naar brandveiligleven@brw.vrzhz.nl.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.