Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Bibliotheek van vele talen

Lancering boekenclub voor meertalige gezinnen

Op 4 september lanceren de Bibliotheek AanZet en Stichting Voorlezen de boekenclub Dordrecht leest voor. Deze boekenclub is voor (ouders van) kinderen die meertalig opgroeien. Via de gratis app Bksy is de online boekenkast van de boekenclub beschikbaar, met daarin anderstalige prentenboeken die kosteloos geleend kunnen worden. In Bibliotheek Crabbehof is een ophaal- en inleverpunt én staan de boeken die AanZet via deze app uitleent. Natascha Salvo van de Bibliotheek AanZet: “We hopen dat veel mensen de app gaan gebruiken en niet alleen boeken lenen, maar ook hun eigen prentenboeken in een andere taal zullen delen via de boekenclub. Want voorgelezen worden is altijd leuk én belangrijk, in welke taal dat ook is.” Wethouder Peter Heijkoop opent de boekenclub op woensdag 5 september om 14.30 uur in Bibliotheek Crabbehof, waarna hij de aanwezige kinderen voorleest. Alle informatie over lenen en uitlenen is te vinden op www.dordrechtleestvoor.nl.

Voorlezen
Van 4 t/m 7 september lanceren we onze nieuwe boekenclub! Dat doen we door in Bibliotheek Crabbehof dagelijks voor te lezen van 14.30 – 15.30 uur door native speakers uit een boek dat geleend kan worden via Dordrecht leest voor. Op de website van de Bibliotheek AanZet staat een schema met wie in welke taal en wanneer voorleest.

Alle talen tellen mee
Van 3 t/m 9 september is ook de Week van de Alfabetisering. Er is dan landelijk veel aandacht voor het belang van goed kunnen lezen en schrijven. Over het algemeen ligt daarbij de focus op het Nederlands, maar er groeien steeds meer kinderen meertalig op. Ook in Dordrecht. Ilse van Donkelaar, van Stichting Voorlezen legt uit: “Meertalig opgroeien kan veel voordelen hebben voor de kinderen. Een voorwaarde voor een goede meertalige ontwikkeling is wel, dat alle talen rijk en veel worden aangeboden. Hét instrument is voorlezen en praten in alle talen van het gezin.”

Ilse vervolgt: “Om gezinnen hierbij te ondersteunen, is een brede collectie prentenboeken in verschillende talen nodig. Vanuit VoorleesExpress Dordrecht kregen we steeds meer signalen dat daar behoefte aan is. Daarom hebben de Bibliotheek AanZet en Stichting Voorlezen samen het initiatief genomen voor deze boekenclub. Met de online boekenkast is het mogelijk om een grote meertalige prentenboekencollectie gratis beschikbaar te stellen voor heel veel Dordtse gezinnen. We zijn daar heel blij mee. Ook blij zijn we met Rotary Johan de Witt Ter Merwe, die onze stichting een bedrag heeft geschonken om prentenboeken in andere talen aan te schaffen.”

Bksy
Via de Bksy-app lenen mensen hun eigen boeken aan anderen en kunnen zij andermans boeken lenen. Door hun eigen collectie in de digitale boekenkast te plaatsen, kunnen anderen Bksy-gebruikers zien wat er beschikbaar is. Binnen Bksy hebben AanZet en Stichting Voorlezen de boekenclub Dordrecht leest voor opgezet. De digitale boekenkast wordt gevuld met de boeken die deelnemers aan de boekenclub er aan toevoegen. Zo groeit de collectie prentenboeken in vele talen. De app is gratis te downloaden voor Apple en Android.

Week van de Alfabetisering
Tijdens de Week van de Alfabetisering, van 3 t/m 9 september, is er landelijk aandacht voor (beter) leren lezen en schrijven. Ook bij de Bibliotheek AanZet zijn er extra activiteiten. Kijk op www.debibliotheekaanzet.nl voor meer informatie en tijden.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.