Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Binnenstad vuurwerkvrij

Centrale vuurwerkshow en geen vreugdevuren meer

Het college van burgemeester en wethouders heeft het aantal vuurwerkvrije zones tijdens de jaarwisseling in Dordrecht uitgebreid. Na advies van de gemeenteraad wordt nu ook de binnenstad een vuurwerkvrije zone. De gemeente organiseert tijdens de jaarwisseling een centrale vuurwerkshow vanaf de rivier.

Voor een volledig vuurwerkvrij Dordrecht is er onvoldoende steun. De binnenstad wordt echter wel volledig vuurwerkvrij omdat daar veel waardevolle historische monumenten staan. Burgemeester Wouter Kolff: ‘Zowel bij de inwoners als de politiek bestaat breed draagvlak voor een vuurwerkvrije binnenstad. Om bewoners en bezoekers van de binnenstad een veilig alternatief te bieden, wordt een centrale vuurwerkshow vanaf de rivier georganiseerd.’ Deze vuurwerkshow wordt gecontroleerd afgestoken en is door een grote groep mensen te bekijken. In tegenstelling tot eerdere berichten, wordt de vuurwerkshow komende jaarwisseling nog niet georganiseerd samen met de buurgemeenten Zwijndrecht en Papendrecht.

Wijkwens in plaats van vreugdevuur
Het college stopt met het toestaan van vreugdevuren. Deze zijn vanaf deze jaarwisseling verboden. Voor twee plekken is de afgelopen jaren een uitzondering gemaakt. Daarvan was één locatie al twee jaar lang uitgesloten vanwege te grote overlast voor omwonenden. De publieke kosten van één vreugdevuur bedroegen afgelopen jaar 18.000 euro, exclusief de kosten gemaakt door brandweer en politie. De kosten staan niet in verhouding tot het aantal mensen dat er plezier van ondervindt. Het college wijst buurtbewoners op de mogelijkheden van bestaande subsidies voor wijkwensen. Daarmee kunnen andere buurtactiviteiten georganiseerd worden tijdens de jaarwisseling.

Vuurwerkbrillen voor groepen 7 en 8
Dit jaar krijgen de groepen 7 en 8 van alle Dordtse basisscholen een gratis vuurwerkbril aangeboden. De gemeente wil hiermee een veiligere jaarwisseling voor kinderen die bijvoorbeeld voor het eerst zelf vuurwerk afsteken of er als toeschouwer bij staan.

Vuurwerkvrije zones
Met het aanwijzen van de binnenstad als vuurwerkvrije zone kent het college de volgende vuurwerkvrije zones: complexen van ziekenhuizen, verpleeghuizen en wooncentra voor senioren, schoolpleinen, alle parken, de binnenstad (begrensd door de Oude Maas, Noord, Beneden Merwede, Wantij, Riedijkshaven, Spuihaven en Kalkhaven) en Nationaal Park De Biesbosch.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.