Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

College wil museum 1940-1945 ondersteunen

Museum 1940-1945 kan in het huidige pand aan de Nieuwe Haven blijven, maar moet wel een deel van de collectie afstoten. Zo kan het museum een meer op educatie gerichte expositie maken over Dordrecht in de Tweede Wereldoorlog. Dat is de conclusie van het college van burgemeester en wethouders na een toekomstverkenning door een gespecialiseerd bureau. Het college wil het museum twee jaar lang met externe deskundigheid ondersteunen. Het college stelt de gemeenteraad voor daar €50.000 per jaar voor beschikbaar te stellen.

Het Museum 1940-1945 draait helemaal op vrijwilligers. Het bestuur van het museum pleit al jaren bij de gemeente voor meer ruimte, omdat het gebouw te klein is voor de uitdijende verzameling. In 2017 heeft het NIOD onderzoek gedaan naar het museum. Volgens het NIOD heeft het zeker bestaansrecht, maar dan moet er wel wat gebeuren. Het NIOD beveelt aan om een deel van de collectie af te stoten en een ander deel in depot te houden. Het museum kan dan met wisselexposities minder objecten meer duiding geven. Het museum bezit een aantal unieke voorwerpen.

Modellen

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft bureau TiMe een toekomstverkenning gedaan voor het museum. Daarbij heeft het bureau verschillende modellen onderzocht. In enkele modellen zou het Museum geen zelfstandige expositieruimte meer hebben. In plaats daarvan zou er ofwel jaarlijks een tijdelijke expositie plaatsvinden, ofwel een permanente expositie als onderdeel van het Dordrechts Museum, bijvoorbeeld in het Hof van Nederland. Bij deze modellen zou de gemeentelijke subsidie fors omhoog moeten, tot €150.000 per jaar.

Leren van de oorlog

Het college vindt dat te veel geld ten opzichte van de bezoekersaantallen. Het college wil wel de educatieve functie versterken, gericht op Leren van de oorlog in plaats van Leren over de oorlog. Daarom kiest het college voor handhaving van het huidige museum, met meer focus op het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht. Om het museum te helpen met deze ontwikkeling, wil het college externe deskundige ondersteuning bieden. De gemeenteraad moet hier een besluit over nemen.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.