In debat over toenemende robotisering en ‘klussenwerkers’
Op donderdag 20 september vindt om 20.00 uur opnieuw een ‘Debat in de Stad’ plaats. In de Grote Kerk van Dordrecht geeft arbeidssocioloog dr. Fabian Dekker een voorzet tot het debat over de gevolgen van de toenemende robotisering voor mens en maatschappij.
Dr. Fabian Dekker is schrijver van het recent verschenen boek ‘Het midden weg?‘ over de impact van nieuwe technologie op het werk. Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor het werk, vaardigheden van mensen en de omgang met elkaar. Steeds meer dagelijkse processen worden geautomatiseerd met behulp van robots. Medische ingrepen kunnen met robotica technieken worden uitgevoerd, zelfs aan de andere kant van de wereld.
In dit debat gaat het over ‘Toenemende Robotisering – zijn we in de toekomst allemaal klussenwerkers?’ waarbij technische ontwikkelingen en tegenstellingen worden besproken. Hoe (h)erkennen we de keuzevrijheden en grenzen aan ontwikkelingen? Worden we straks allemaal maaltijdbezorgers of andersoortige klussenwerkers? Wat zijn de gevolgen voor de samenleving? Wat is de situatie in Dordrecht? Hans Berrevoets zoekt als debatleider de antwoorden op deze vragen. Muzikaal intermezzo wordt verzorgd door leerlingen van de talentklas van ToBe.
Kom ook meedenken en meepraten! Vanaf 19.30 uur staat de deur open aan de Lange Geldersekade 2. De toegang is gratis; na afloop een collecte voor de gemaakte kosten.
Achtergrondinformatie:
De inleider van het debat van 20 september Fabian Dekker promoveerde op onderzoek naar de gevolgen van flexibilisering van de arbeidsmarkt voor sociale zekerheid (2011). Hij publiceerde onder andere de boeken ‘En toen waren er zzp’ers’, ‘Bankzitten’ en ‘Het Midden Weg?’. Vanuit zijn verbondenheid aan het Regioplan Beleidsonderzoek doet hij onderzoek naar flexibilisering van arbeid, technologische ontwikkeling, arbeidsmobiliteit en jeugdwerkloosheid.
Sinds 2017 worden vanuit het Platform Dordtse Kerken en het Humanistisch Verbond (Drechtsteden & omgeving) onder de noemer ‘Debat in de stad’, stadsdebatten georganiseerd, waarin actuele maatschappelijke thema’s besproken worden. Het debat is bedoeld als plek van ontmoeting en meningsvorming met en tussen stadgenoten. Het kan zo vooroordelen bestrijden.
Eerdere thema’s dit jaar waren “de grenzen van de participatiesamenleving” met als inleider prof. dr. Margo Trappenburg en “voltooid leven” met als inleiders de geriater uit het Albert Schweitzer ziekenhuis dr. M. Mellegers en SCEN arts dr. Rovers