Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

DOCUMENTAIRE DE VERGETEN KRIJGERS TE ZIEN IN CINEMA THE MOVIES IN DORDRECHT

De documentaire De vergeten krijgers, die onlangs met een uitverkochte zaal in première is gegaan tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, is zondagmiddag 15 oktober a.s. te zien in Cinema The Movies in Dordrecht. De documentaire van Griselda Molemans belicht een vergeten Nederlandse bevolkingsgroep: de Indo-Afrikanen. Ze zijn afstammelingen van zogeheten ‘Zwarte Hollanders’, Afrikaanse soldaten die tussen 1831 en 1872 in Elmina, Ghana geronseld zijn voor de dienst in het leger van voormalig Nederlands-Indië, het KNIL.

Hoofdpersoon Daniël Cordus (95) is in Poerworedjo, Java geboren als kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-militair Cordus. In 1942 wordt hij als 19-jarige dienstplichtige samen met zijn twee broers Jan en Jozef als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Sinds zijn gedwongen komst naar Nederland na de onafhankelijkheid van Indonesië strijdt Daniël voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de  Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgs-gevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan, die daar begraven ligt. Daarnaast onthult de documentaire dat veel voormalige dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg nooit het smartengeld ontvangen hebben waar ze recht op hebben.

De documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek dat eind 2016 is verschenen. Onderzoeks-journalist Griselda Molemans schreef meerdere boeken over de Afrikaanse KNIL-soldaten en hun Indo-Afrikaanse nazaten in de diaspora: http://www.devergetenkrijgers.nl/#books<http://pr360.us9.list-manage.com/track/click?u=15e9677a740e2c23942e8ce95&id=2d92e8dc47&e=907c1cced3>

 

Zie voor informatie over de screening in Cinema The Movies in Dordrecht op zondag 15 oktober: https://www.themoviesdordrecht.nl/filmprogramma/films/special-de-vergeten-krijgers<http://pr360.us9.list-manage.com/track/click?u=15e9677a740e2c23942e8ce95&id=3384963577&e=907c1cced3>

 

Nieuws van dordtcentraal.

Actueel

VIDEO: Bomen aangeplant in de Nieuwe Dordtse Biesbosch

Video van ondertekening door het waterschap Hollandse Delta, Parkschap Nationaal Park de Biesbosch, Staatsbosbeheer en de gemeente Dordrecht over samenwerking voor het beheer en onderhoud van de Nieuwe Dordtse Biesbosch.

Actueel

Yulius verlaat Kasperspad en Overkampweg

DORDRECHT – Zorginstelling Yulius sluit de komende jaren haar zorgvoorzieningen aan het Kasperspad en de Overkampweg. Volgens de instelling kan steeds meer psychiatrische zorg thuis of in de directe omgeving worden gegeven. De ggz-teams in de wijk worden daarom uitgebreid. De opname van mensen met ernstige psychiatrische klachten uit de regio wordt geconcentreerd in Sliedrecht en Barendrecht. De vrijkomende gebouwen in Dordrecht maken plaats voor woningbouw. Omdat het college van B&W voorziet dat de ontwikkeling aan het Kasperspad bijdraagt aan een beter leefklimaat in de buurt, wil het een financiële bijdrage leveren aan de plannen van Yulius.

Actueel

GroenLinks Dordrecht pleit voor terugkeer Culturele Raad

DORDRECHT – Deze week is het vijftig jaar geleden dat in Dordrecht de eerste gemeentelijke Culturele Raad van Nederland werd opgericht. Een mooi moment om dit platform voor bewoners en professionals uit de kunst- en cultuursector, dat in 1983 werd opgeheven, nieuw leven in te blazen, vindt GroenLinks in Dordrecht. En hoog nodig ook, zegt lijsttrekker Kitty Kruger. Lees waarom in de woensdageditie van Dordt Centraal.