Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

DOCUMENTAIRE DE VERGETEN KRIJGERS TE ZIEN IN CINEMA THE MOVIES IN DORDRECHT

De documentaire De vergeten krijgers, die onlangs met een uitverkochte zaal in première is gegaan tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht, is zondagmiddag 15 oktober a.s. te zien in Cinema The Movies in Dordrecht. De documentaire van Griselda Molemans belicht een vergeten Nederlandse bevolkingsgroep: de Indo-Afrikanen. Ze zijn afstammelingen van zogeheten ‘Zwarte Hollanders’, Afrikaanse soldaten die tussen 1831 en 1872 in Elmina, Ghana geronseld zijn voor de dienst in het leger van voormalig Nederlands-Indië, het KNIL.

Hoofdpersoon Daniël Cordus (95) is in Poerworedjo, Java geboren als kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-militair Cordus. In 1942 wordt hij als 19-jarige dienstplichtige samen met zijn twee broers Jan en Jozef als krijgsgevangene aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Sinds zijn gedwongen komst naar Nederland na de onafhankelijkheid van Indonesië strijdt Daniël voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de  Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgs-gevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan, die daar begraven ligt. Daarnaast onthult de documentaire dat veel voormalige dwangarbeiders aan de Birmaspoorweg nooit het smartengeld ontvangen hebben waar ze recht op hebben.

De documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek dat eind 2016 is verschenen. Onderzoeks-journalist Griselda Molemans schreef meerdere boeken over de Afrikaanse KNIL-soldaten en hun Indo-Afrikaanse nazaten in de diaspora: http://www.devergetenkrijgers.nl/#books<http://pr360.us9.list-manage.com/track/click?u=15e9677a740e2c23942e8ce95&id=2d92e8dc47&e=907c1cced3>

 

Zie voor informatie over de screening in Cinema The Movies in Dordrecht op zondag 15 oktober: https://www.themoviesdordrecht.nl/filmprogramma/films/special-de-vergeten-krijgers<http://pr360.us9.list-manage.com/track/click?u=15e9677a740e2c23942e8ce95&id=3384963577&e=907c1cced3>

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.