Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Dordrecht krijgt woordfestival: Nooit Terug

Dordrecht krijgt een nieuw festival dat helemaal gewijd is aan taal en het woord. Onder de titel ‘Nooit Terug’ gaat op zaterdag 22 juni de eerste editie van dit evenement van start. Dichters, singersongwriters, rappers en andere performers zullen op verschillende podia van zich laten horen. Landelijk bekende namen mengen zich met jonge, onbekende talenten. Het evenement speelt zich af langs het Wantij. De eerste, landelijke bekende dichters hebben al laten weten graag te komen.

De titel van het festival verwijst naar de beroemde dichtregel ‘Wat blijft komt nooit terug’ van de in 2008 overleden Jan Eijkelboom, ereburger en stadsdichter van Dordrecht. Het initiatief komt van stichting DE STAD, het architectuurcentrum van Dordrecht. Eijkelboom was geruime tijd lid dit gezelschap. Hij was als dichter zeer betrokken bij stedelijke ontwikkelingen en hield van de rivier.

Nooit Terug zal voorlopig op twee dicht bij elkaar gelegen locaties plaatsvinden: de Limonaia van Villa Augustus en DordtYart. Bezoekers kunnen wandelend de diverse optredens bezoeken, maar ook zullen bootjes voor de verbinding tussen diverse podia zorgen.

Nooit Terug is een startup festival en daarom voorlopig kleinschalig. Als het bij bezoekers aanslaat, kan het een tweejaarlijks festival worden met een bovenregionale en later zelfs landelijke uitstraling. Hendrik Jan Groeneweg, architect en voorzitter van DE STAD, is samen met een kerngroep volop bezig met de voorbereidingen. ‘Het wordt een eigentijds festival met poëzie, proza en andere vormen van woordkunst, film en muziek. En dat allemaal op een uitdagende locatie. Ik kijk er nu al naar uit!’ Het initiatief ontmoet nog voor aanvang al veel waardering. Zo zijn Villa Augustus, DordtYart en de openbare bibliotheek AanZet bereid medewerking te verlenen.

De verschillende podia zullen bij bezoekers elk een andere ‘beleving’ oproepen, van rustig en intiem tot energiek en aanstekelijk. De organisatie is druk doende met het vastleggen van dichters en artiesten. Eerste namen zijn bekend. Zo komen onder andere K. Michel, Myrthe Leffring en Delphine Lecompte. Onderhandelingen over andere, aansprekende acts zijn nog gaande. Het programma begint halverwege de zaterdagmiddag en duurt tot ’s avonds.

Voor inlichtingen en eventuele interviews:

Darja de Caluwé, communicatie, 06 50250410

Hendrik Jan Groeneweg, voorzitter Stichting DE STAD, tel. 0647018828

Frits Baarda, lid Stichting DE STAD, baarda@xs4all.nl, tel 06 53994713

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.