Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Dordrecht ziet ruimte voor groei binnenstad

In de binnenstad van Dordrecht is er nog ruimte voor meer woningen en meer banen, onder meer in de horeca. Daarbij is een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid van belang. Op die manier kan de binnenstad ’toekomstproof’ worden gemaakt. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders op basis van gesprekken met belanghebbenden. De gemeenteraad wil het programma ‘Levendige binnenstad’ opnieuw bezien. Het college heeft daarvoor een ‘startnotitie’ aan de raad gestuurd.

Er zijn verschillende goede ontwikkelingen in de binnenstad zichtbaar. De vraag naar woningen neemt toe, en verschillende eigenaren van (winkel)panden spelen daarop in. Er zijn alleen nog weinig woningen die geschikt zijn voor jongeren. De gemeente wil die jongeren wel graag aan de stad binden, zeker ook in de binnenstad. Ook het aantal cafés en restaurants neemt toe, en er zijn verschillende plannen voor hotels in de binnenstad. Dit sluit aan bij de wens van de gemeente om bezoekers te verleiden tot een langer verblijf. Het aantal toeristen groeit, en de verwachting is dat die groei doorzet.

Samenwerking
De ontwikkeling van de binnenstad is vooral een samenwerking tussen ondernemers en overheid. De gemeente ziet daarin een grote rol voor de POBD (promotie organisatie binnenstad Dordrecht). Die ontwikkelt zich steeds meer tot dé vertegenwoordiger van alle ondernemers in de binnenstad. Daarnaast hebben vastgoedeigenaren een grote rol, zoals bij de aanpak van leegstand, het opknappen van panden en het (ver)bouwen van nieuwe woningen.

Gastvrijheid
Het college denkt dat Dordrecht nog meer kan doen aan gastvrijheid. In de gesprekken kwamen verschillende verbeterpunten aan de orde, zoals

  • de uitstraling van de parkeergarages
  • de verbinding van Energiehuis met binnenstad
  • betere bewegwijzering

Horeca
Het college wil bekijken of er behoefte is aan meer levendigheid ’s avond, bijvoorbeeld bij toeristen. Ook wil het college onderzoeken hoe de stad interessanter kan worden voor jongeren tot 35 jaar. Daarbij heeft het college oog voor de belangen van bewoners.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.