Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Dordrechts Museum laat ouderen kennis maken met Vincent van Gogh

Het Dordrechts Museum gaat samen met verschillende zorginstellingen in de regio workshops aanbieden aan ouderen om actief deel te nemen aan de beleving van kunst. Ze zijn geïnspireerd op het leven en werk van Vincent van Gogh. Dit jaar worden er vijf workshops van het project Kunst maakt de mens gegeven op locatie van de verschillende zorginstellingen. Op maandag 24 april is er een les in Het Theehuis in Dordrecht.

Kunst Maakt de Mens is een educatief programma voor senioren, waarbij het Dordrechts Museum naar de mensen komt. Concreet betekent dit dat het museum op verschillende locaties een workshop aanbiedt onder begeleiding van een ervaren kunstdocent. In de workshop ontdekken deelnemers dat je met kunst jezelf kunt uitdrukken. De kern is dat je erachter komt wat kunst met je kan doen, ongeacht leeftijd of mogelijkheden. Het leven en werk van Vincent van Gogh vormen de inspiratie om de kunstenaar in jezelf te ontdekken.

Van Gogh in Dordrecht

De eerste vier maanden van 1877 leefde en werkte Vincent van Gogh in Dordrecht, waar hij onder de indruk raakte van de stad en de kunst van met name Ary Scheffer. Voor Dordrechts Museum een aanleiding om ook deel te nemen aan het project. ‘Maar de belangrijkste reden is dat wij gevoel voor schoonheid en het beleven van kunst met een zo breed mogelijk publiek willen delen’, aldus directeur Peter Schoon. ‘Op deze manier bereiken we ook senioren die, om welke reden dan ook, het museum niet of nauwelijks bezoeken.’

Het project Kunst Maakt de Mens is een initiatief van het Van Gogh Museum. In eerste instantie werden de workshops in de regio Amsterdam gegeven, maar inmiddels zijn andere musea die een link hebben met Vincent van Gogh aangehaakt.

In totaal worden er dit jaar vijf workshops georganiseerd op verschillende locaties in Dordrecht en Zwijndrecht in april, mei en juni. Deelnemende instellingen zijn Het Spectrum, Swinhove Groep, Vier het leven, De Merwelanden en SWOZ. Peter Schoon voegt toe: ‘Het is voor ons een pilotjaar. Eind van het jaar evalueren we deze opzet en besluiten we of we hiermee doorgaan.’

Wilt u deelnemen aan de cursus op 24 april in Het Theehuis, Atmosfeerstraat 1J in Dordrecht, en uw creatieve kant ontdekken of verder ontwikkelen? Meld u dan aan via b.hurkens@hetspectrum.nl<mailto:b.hurkens@hetspectrum.nl> of via 06-23195498. De workshop is van 10.30 – 12 uur.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.