Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Dordtenaren mogen nieuwe monumenten kiezen

Welke panden in Dordrecht komen het meest in aanmerking om een gemeentelijk monument te worden? Die vraag legt de gemeente de inwoners van Dordrecht voor. Van zaterdag 8 september tot 1 oktober kunnen zij een favoriete top-10 samenstellen. Aan de hand van deze verkiezing wijst het college van burgemeester en wethouders 25 gemeentelijke monumenten aan.

Dordrecht telt nu al 2000 monumenten, waarvan 1100 gemeentelijke monumenten. In de Dordtse binnenstad, de negentiende-eeuwse schil, Dubbeldam en het buitengebied zijn al veel monumenten aangewezen. In het gebied daartussen (20e eeuwse wijken) staan ook woningen, kerken, bedrijfspanden en andere bouwwerken die bijzonder zijn. De gemeente wil in dit gebied nog 25 gebouwen de status van monument geven. Voor het eerst krijgt ook de stad daarin een stem.

Stemmen
Vanaf zaterdag 8 september staat op www.dordrecht.nl/kiesjemonument een lijst met monumenten die is samengesteld in nauw overleg met deskundigen van onder meer Vereniging Oud-Dordrecht en de Welstands- en monumentencommissie. Deelnemers kunnen zelf tien panden aanwijzen plus één monument uit de reservelijst. Stemmen is mogelijk vanaf zaterdag 8 september tot 1 oktober. Eind oktober maakt de gemeente bekend op welke monumenten het meest is gestemd. Het college van burgemeester en wethouders wijst uiteindelijk de monumenten aan.

Filmpjes
Zeven bekende Dordtenaren hebben meegewerkt aan een campagne om Dordtenaren op te roepen mee te stemmen. De komende weken laat de gemeente in korte filmpjes zien welke gebouwen hún stem krijgen. Deze filmpje zijn te vinden op het YouTube-kanaal van de gemeente en ook op www.dordrecht.nl/kiesjemonument. Wethouder Piet Sleeking is de eerste, hij houdt een pleidooi voor het gebouw van het NMI aan het Hugo de Grootplein.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.