Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Dordtse meiden maken nieuw magazine

Voor de derde keer gaan Dordtse jonge meiden tussen de 14 & 27 jaar een magazine maken. Dit keer is het thema generatie. Het vorige tijdschrift ‘Meiden zonder schaamte’ kwam begin 2021 uit. Een blad vol mooie taboedoorbrekende verhalen, de beste tips en de leukste must haves. Nu is het aan een nieuwe groep meiden om er weer een succes van te maken.

Het project Meiden op Maandag is een initiatief van de Bibliotheek Aanzet en werkt hierin samen met het jongerenwerk van R-newt. Elke maandag komen de meiden bij elkaar om met elkaar te praten over wat er speelt in hun leven, hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en samen met Studio NEL te werken aan het magazine.

Van covers maken tot interviewen en vloggen. Alles komt langs. Ze bedenken wie ze willen interviewen, welke verhalen op de cover komen en wat de inhoud van het tijdschrift dit keer wordt. “Ik vond het superleuk om mee te doen. Het leukste vond ik dat je zo open kan zijn met z’n allen”, vertelt Luana, een van de meiden die ‘Meiden zonder Schaamte’ maakte. “Niemand die je jugdet en iedereen steunt elkaar. Je staat er nooit alleen voor.”

Journalist Alka Anna Goos en vormgever Tatjana Dekker zijn het brein achter creatief projectbureau Studio NEL. “We hebben vorig jaar samen met de meiden heel veel plezier gehad, maar ook veel van ze geleerd. Wij, de volwassenen, onderschatten de jongeren generatie soms. Er speelt zoveel in hun leven. Hoe mooi is het dan om én met je talent aan de slag te gaan én andere jonge meiden te inspireren. We kijken er naar uit om weer met ze samen te werken.”

Het project Meiden op Maandag bestaat dit jaar uit 2 delen. Het eerste deel bestaat uit 5 workshops zoals  covers maken, interviewen, fotografie, vloggen en storytelling. Na de zomervakantie in september starten we met het vullen van het meidenmagazine. Voor het programma kijk op de website van de Bibliotheek Aanzet.

Op 17 mei gaan de meiden een eigen cover maken,. Er is altijd plek voor meer meiden en je kan je per workshop opgeven, leeftijd vanaf 10 jaar. Dus lijkt het je leuk, dan zien we je graag op maandag tussen 16.30-18.00 uur bij Door, Spuiboulvard 220.

Volg ons op instagram @dordtsemeiden en stuur een DM of stuur Lola een berichtje via 06-42945306. Mailen kan ook: lola@r-newt.nl

 

Programma Meiden op Maandag:

1.COVERS MAKEN
17 mei gaan we aan de slag met het maken van een eigen cover. Hoe ziet je cover eruit? Wat komt er op je cover? Waarover wil jij graag vertellen? Welke verhalen zijn belangrijk op jouw cover?
Aanmelden voor ‘covers maken’ kan door te mailen naar vversluis@debibliotheekaanzet.nl.

Waar en Wanneer:
Maandag 17 mei
16.30-18.00 uur
Locatie: Door, Spuiboulevard 220
leeftijd: vanaf 10 jaar

2.INTERVIEWEN
In deze workshop leer je het opzetten van een verhaal, het stellen van goede vragen, luisteren, doorvragen en alles wat bijdraagt aan een goed interview. We beginnen de workshop met de researchfase. We gaan opzoek naar alles wat er te weten valt over de gast van de week daarna.
Aanmelden voor ‘interviewen’ kan door te mailen naar vversluis@debibliotheekaanzet.nl.

Waar en wanneer:
Maandag 24 en 31 mei 2021
16.30 – 18.00 uur
leeftijd vanaf 10 jaar
Locatie: Door, Spuiboulevard 220

3.FOTOGRAFIE
We gaan fotograferen! Samen met een echte fotograaf leer je de ins en outs over portretfotografie en de werking van een camera. Tijdens deze workshop maken we samen met de fotograaf portretfoto’s van elkaar. Deze worden uiteindelijk ook gebruikt in het magazine. De week daarna gaan jullie zelf aan de slag met het maken van een fotoserie die je zelf hebt bedacht. Zo maken we een echt fotoverhaal!
Aanmelden voor ”fotografie’ kan door te mailen naar vversluis@debibliotheekaanzet.nl.

Waar en wanneer:
Maandag 7 en 14 juni 2021
16.30 – 18:00 uur
leeftijd: vanaf 10 jaar
Locatie: Stadsbibliotheek, Groenmarkt 153

4.VLOGGEN
Op 21 juni krijgen jullie een workshop vloggen! De week daarna maak je een eigen vlog over een onderwerp naar keuze.
Aanmelden voor ‘vloggen’ kan door te mailen naar vversluis@debibliotheekaanzet.nl.

Waar en wanneer:
Maandag 21 en 28 juni 2021
16.30 – 18.00 uur
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Locatie: Stadsbibliotheek, Groenmarkt 153

5.STORYTELLING
We pakken terug op wat we hebben geleerd en gaan nadenken over het grote verhaal achter het magazine dat we gaan maken. Wat maakt een goed verhaal? Welk verhaal willen we graag vertellen? Hoe schrijf je een goed begin, midden en eind. In deze laatste twee weken van deel I gaan jullie allemaal aan de slag met het maken van een eigen verhaal en wat ervoor nodig is. Dat kan van foto’s, tot tekst, tot een video zijn.
Aanmelden voor ‘storytelling’ kan door te mailen naar vversluis@debibliotheekaanzet.nl.

Waar en Wanneer:
28 juni en 5 juli
16.30-18.00 uur
Locatie: bibliotheek, Groenmarkt 153
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Deel 2 start in september op maandag.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.