Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Historisch museum uit 1894 herleeft

Opening jubileumtentoonstelling Vereniging Oud-Dordrecht.

Oude tijden herleven tijdens de jubileumtentoonstelling van Vereniging Oud-Dordrecht, die vanaf 4 juni te bewonderen is in het Dordrechts Museum. Eind 19de eeuw opende de vereniging op de zolder van de Groothoofdspoort, een eigen historisch museum waar het rijke Dordtse verleden werd getoond. Precies 125 na oprichting van Vereniging Oud-Dordrecht is een groot deel van de collectie van destijds weer voor één keer te zien in de tentoonstelling Spiegel voor het heden.

De samenwerkende partners vieren elk hun jubileum dit jaar; het Dordrechts Museum bestaat 175 jaar en de Vereniging Oud-Dordrecht viert haar 125-jarig jubileum. De onvermoeibare verzamelaar Simon van Gijn was de eerste voorzitter van Oud-Dordrecht. Wees geen ‘algeheele vreemdeling’ voor het verleden, stelde hij, want het is een ‘spiegel voor het heden.’ Het werd zijn beroemdste uitspraak: het credo van zijn tijd en de titel voor deze tentoonstelling Kleurrijk geheel Deze tentoonstelling laat zien hoe de verhalen uit het verleden – in de tijd dat nationalisme hoogtij vierde – werden verteld en verzameld. Het illustreert de geschiedenismanie van die tijd en de liefde voor stad en vaderland. Een bont geheel van schilderijen tot wapens, van meubilair tot scheepsmodellen. Een verzameling van kunst en kitsch illustreert de hoogte- en dieptepunten van de lange Dordtse geschiedenis.

Einde van een tijdperk

De vaderlandsgekte nam in de loop van de twintigste eeuw af. Bezoekersaantallen liepen terug en in 1922 werden de zolders boven de poort ontruimd. De collectie viel na zo’n 30 jaar uiteen. Topstukken vonden hun weg naar andere musea, de rest verdween in het depot. Het historisch museum was zelf geschiedenis geworden; een tijdsverschijnsel. Nu, na bijna een eeuw, soms letterlijk uit het stof gehaald, is een deel weer bij elkaar.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.