Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Imposante tentoonstelling over Jongkind & vrienden in Dordrechts Museum

Johan Barthold Jongkind (1819-1891) is een sleutelfiguur in de Europese schilderkunst van de 19de eeuw.

Hij was een belangrijke schakel in de ontwikkeling van de moderne schilderkunst en met recht een pionier van het impressionisme. Vanuit de Hollandse, realistische traditie gaf Jongkind de aanzet tot het impressionisme in Frankrijk. Hij werd geboren in Nederland, maar woonde het grootste deel van zijn leven in Frankrijk. Daar raakte hij bevriend met kunstenaars als Monet, Sisley, Boudin, Daubigny en Pissarro.

Eyeopener
Jongkind schilderde naast stadsgezichten vooral kust- en rivierlandschappen. Zijn rake observaties van de natuur en zijn directe, losse manier van schilderen waren een eyeopener voor de Franse kunstenaars. Camille Pissarro was een van de eersten die Jongkind noemde als een voorbeeld: ‘Landschap zonder Jongkind zou een heel ander aanzicht hebben’. Claude Monet zei dat Jongkind hem had leren kijken: ‘Hij zorgde voor de opvoeding van mijn oog’ en Eduard Manet noemde hem ‘de vader van het moderne landschap’. Zijn werk was zeer geliefd bij het Franse publiek.

Schilderachtig Dordrecht
Geregeld keerde Jongkind terug naar Nederland waar hij de havens van Rotterdam en Dordrecht en het Hollandse polderlandschap schilderde. Vooral zijn clair de lunes, landschappen bij maanlicht, deden het in Frankrijk uitstekend. Jongkind vond Dordrecht ‘de mooiste stad van Nederland’ en spoorde andere Franse kunstenaars aan om ook naar de schilderachtige stad af te reizen.

Tentoonstelling
Het Dordrechts Museum presenteert de schilderijen van Jongkind samen met werk van bevriende kunstenaars, waaronder enkele belangrijke impressionisten. Thema’s in de tentoonstelling zijn Jongkinds beginjaren in Den Haag, de jaren aan de Normandische kust en de periode in Parijs. De schilderijen van Jongkinds geliefde Dordrecht en omgeving zijn uiteraard ook te zien.

Daarnaast toont een kleine selectie aquarellen de virtuositeit van zijn vlugge, rake penseelstreek. Veel van de getoonde werken zijn voor het eerst te zien in Nederland, waarvan een deel afkomstig is uit particuliere collecties.

De tentoonstelling Jongkind & vrienden is van 29 oktober 2017 t/m 27 mei 2018 te zien in het Dordrechts Museum.
Het Dordrechts Museum bestaat dit jaar 175 jaar en is daarmee één van de oudste stedelijke musea van ons land. De tentoonstelling is onderdeel van dit jubileum.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.