Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Geweld tegen vrouwen kan en mag niet voorkomen. Het is een schending van de rechten van de mens.

Waarom komt dit dan toch nog steeds voor. En ook nog vaak, heftig en langdurig?

De Verenigde Naties hebben 25 november uitgeroepen tot ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’ (International Day for the Elimination of Violence against Women). Ter herdenking van de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960.

Op deze dag, 25 november, Internationale Dag voor de Uitbanning van geweld tegen Vrouwen, organiseert Het Platvorm Vrouwen Kunnen Alles samen met de Belladonna’s een wandeling om aandacht te vragen voor deze schending van de mensenrechten.

In de Dominicaanse republiek werden de drie vrouwen standrechtelijk geëxecuteerd. De drie zussen (Patria, Minerva en Antonia Mirabel) voerden openlijk en met succes oppositie tegen dictator Rafael Leónidas Trujillo.

Het is treurig dat in alle maatschappijen, in meerdere of mindere mate, vrouwen en meisjes te lijden hebben van lichamelijke, seksuele en psychologische mishandeling, ongeacht inkomensniveau, klasse of cultuur.

Vrouwen die slachtoffer zijn (geweest) van geweld moeten beschermd en geholpen worden. Het vinden en toegang krijgen tot de juiste hulpverlening is dan vaak een probleem. Daarnaast moeten daders ook duidelijk aangepakt worden

Een rapportage van het College voor de rechten van de mens uit november 2018 vermeldt onder andere het volgende:

“Veel vrouwen die het slachtoffer zijn van geweld ontvangen niet alle benodigde informatie over de ondersteuningsdiensten en wettelijke maatregelen die hen ter beschikking staan. Velen van hen weten niet waar ze terecht kunnen voor ondersteuning en de benodigde informatie is niet altijd beschikbaar in een taal die hen machtig is.

Op deze dag 25 november Internationale Dag voor de Uitbanning van geweld tegen Vrouwen organiseert Het Platvorm Vrouwen Kunnen Alles samen met de Belladonna’s een wandeling om aandacht te vragen voor deze schending van de mensenrechten.

We starten om 19.00 bij DOOR aan de Spuiboulevard 220 en lopen via de Spuistraat richting Stadhuis, waar we om 19.30 uur aan het college een manifest zullen overhandigen voor de Uitbanning van Geweld Tegen Vrouwen .

Wie loopt er mee?

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.