Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Van jeugdgevangenis tot Global Teacher Prize

De onderwijsreis van Jasper Rijpma, leraar van het jaar 2014

 Op woensdag 1 november vertelt Jasper Rijpma over zijn onderwijsreis die hem voerde van ‘jeugdgevangenis tot Global Teacher Prize’. Rijpma is één van de oprichters van het Hyperion Lyceum in Amsterdam. Een ‘Atheneum+’ waar kinderen zich kunnen ontwikkelen tot autonome burgers die zaken niet voor kennisgeving aannemen.’ Het leverde Rijpma in 2014 de titel ‘Leraar van het jaar’ op en in 2017 behoort hij tot de 50 beste leraren ter wereld. De ontmoeting met deze bijzondere en bevlogen docent begint om 19.30 uur in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht.

Jeugdgevangenis

Rijpma probeert het beste uit elke leerling te halen, een motivatie die voorkomt uit zijn eigen moeilijke jeugd. Rijpma werd uit huis geplaatst en verbleef vanaf zijn 15e twee jaar in de jeugdgevangenis. Uit verveling begon hij geschiedenisboeken te lezen, deed vervolgens staatsexamen en koos uiteindelijk voor het onderwijs. Hij werd leraar ‘om het verschil te kunnen maken voor leerlingen’. Inmiddels is hij leraar geschiedenis en de drijvende kracht achter het vak ‘Grote Denkers’ waar hij leerlingen laat kennismaken met Aristoteles, Socrates en Kant.

‘Grote Denkers’

Met het vak ‘Grote Denkers’ geeft Rijpma inhoud aan zijn onderwijsvisie. “Bij het vak Grote Denkers leren de leerlingen op de schouders van reuzen te staan. Het vak biedt leerlingen de intellectuele bagage om zelf na te denken”, vertelt Rijpma. “Ik denk dat lessen in ethiek en kritisch denken mijn leerlingen zullen helpen om de uitdagingen van de 21ste eeuw het hoofd te bieden. ”

Autonome burgers

Rijpma streeft ernaar zijn leerlingen te interesseren in brede, maatschappelijke thema’s en stimuleert hen kritisch en creatief te denken. Op veel scholen draait het vooral om kennis en vaardigheden. “Maar onderwijs is meer dan de voorbereiding op het vinden van een baan”, aldus een bevlogen Rijpma. “Mijn ideaal is kinderen te ontwikkelen tot autonome burgers die zaken niet voor kennisgeving aannemen.” Op 1 november vertelt hij er alles over in het Nationaal Onderwijsmuseum.

Elke eerste woensdag van de maand organiseert het Onderwijsmuseum een lezing over gevarieerde onderwijsthema’s.

 Lezing ‘Van jeugdgevangenis tot Global Teacher Prize’
Datum:            woensdag 1 november 2017
Aanvang:        19.30 – 21.30 uur, 19.15 uur inloop met koffie en thee
Deelname:      € 7,50 p.p.
Leden van de Vriendenvereniging betalen € 5,- op vertoon van hun geldige ledenpas.
Aanmelden via info@onderwijsmuseum.nl of bel 078-632 68 20.

Voorafgaand aan de lezing kunt u in het Museumcafé ook reserveren voor het dagmenu. Het dagmenu bestaat uit een steeds wisselend hoofdgerecht met vers bereide ingrediënten + non-alcoholisch drankje voor € 4,95 p.p..

     

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.