Jubileumbomen in alle wijken
De 80 jubileumbomen die de gemeente aan bewoners heeft geschonken zijn in alle Dordtse wijken terechtgekomen. Dubbeldam spant de kroon met 21 bomen, gevolgd door de binnenstad (12), Reeland (9) Krispijn en Stadspolders (beide 8). Woensdag 11 maart plantte wethouder Marco Stam samen met omwonenden de laatste boom, een sierpeer, op een binnenterrein aan de Noorderstraat.
De gemeente heeft de bomen geschonken in het kader van de viering van Dordrecht 800 jaar stad. Dordtenaren konden zich vorig jaar aanmelden voor een boom in hun eigen tuin. Binnen twee weken waren alle bomen vergeven. De aanplant moest wachten tot het plantseizoen. In november plantte wethouder Marco Stam de eerste boom, een zevenzonenboom, in een voortuin aan de Heinsiusstraat.
800 Bomen
De 80 jubileumbomen zijn onderdeel van het project 800 extra bomen voor Dordrecht 800 jaar stad. De andere onderdelen zijn: Tiny Forests (minibosjes) op enkele plaatsen in de stad, een Kastanje-arboretum (bomentuin) op de Staart en extra bomen langs de N3. De bomen zijn bedoeld om de stad leefbaar en aantrekkelijk te houden. Daarnaast zijn bomen belangrijk vanwege de klimaatverandering: ze zorgen bij warm weer voor verkoeling en bij regen voor minder wateroverlast. ,,De belangstelling voor de jubileumbomen was enorm. Het is mooi om te zien dat bewoners zo aan bomen in de stad hechten”, zegt de wethouder.
100 Bomen
Er komen nog meer bomen bij in Dordrecht. Bij elke 1000 inwoners extra plant de gemeente 100 bomen erbij. Vorige week is de mijlpaal van de eerste 1000 extra inwoners behaald. Voor de 100 nieuwe bomen wil de gemeente opnieuw bewoners laten meedenken. Bewoners kunnen binnenkort zelf plaatsen voor de bomen aanmelden via de website. Het moet wel gaan om plaatsen in de openbare ruimte, dus niet op privégrond. Het mogen plaatsen in bestaande plantsoenen en parken zijn, maar ook plekken in de verharding (zoals trottoirs of pleinen). De gemeente toetst de aangemelde plaatsen op technische haalbaarheid. Zo kunnen er geen bomen boven op kabels en leidingen worden geplant.
In februari werd Dordrecht erkend als Wereldbomenstad, als eerste Nederlandse stad. Het internationaal programma Tree Cities of the World huldigt steden over de hele wereld die voldoen aan de eisen op het gebied van zorg voor bomen in de stad. Andere steden die zich ‘Tree City of the World’ mogen noemen, zijn onder andere: New York, Toronto, Lissabon, Milaan, Glasgow, Lima en Nairobi.