Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

De juiste snaar raken…

MEE en Sociaal Team Centrum signaleren in hun werk steeds vaker (dreigende ) eenzaamheid. Eenzaamheid komt in alle lagen van de bevolking voor en ook op alle leeftijden, maar op eenzaamheid rust ook een taboe. Mensen die zich eenzaam voelen, vinden het vaak moeilijk om daar voor uit te komen.

Om een steentje bij te dragen en eenzaamheid uit de taboesfeer te halen, initieerde MEE september 2016 de Maand van de Ontmoeting. Een goed sociaal netwerk is immers de beste preventie tegen eenzaamheid.

In deze maand werd, samen met vele partners in gebied Centrum, een ruim activiteitenaanbod neergezet om het onderwerp onder de aandacht brengen bij een zo breed mogelijk publiek. Op deze manier wilde MEE bewoners motiveren om vaker stil te staan bij dit maatschappelijk vraagstuk en aandacht en zorg te hebben voor anderen in de directe omgeving.

Gedurende deze maand is het idee ontstaan om een meldpunt eenzaamheid op te zetten. Najaar 2016 is dit idee verder ontwikkeld en in de loop van 2017 wil MEE daadwerkelijk van start gaan

Voor wie is het Meldpunt?

Het Meldpunt is er voor iedereen die vragen heeft op het gebied van eenzaamheid. Voor mensen die zelf eenzaam zijn, voor familie, vrienden of buren die zich zorgen maken, maar ook voor professionals die tijdens hun werk eenzaamheid signaleren. In eerste instantie richt het meldpunt zich op ouderen in Bleyenhoek en het Lijnbaangebied.

Wat doet het Meldpunt?

Iedere situatie vraagt om een andere oplossing. Na een melding gaat een medewerker in gesprek met de betrokkene om de oorzaak te achterhalen en samen op zoek te gaan naar een passende oplossing. Vervolgens wordt er desgewenst contact gelegd met vrijwilligers en/of organisaties die hierin iets kunnen betekenen.

Vrijwilligers

Het meldpunt kan niet zonder de inzet van vrijwilligers.

Daarom wil MEE graag in contact komen met mensen die zich in willen zetten om aan eenvoudige hulpvragen tegemoet te komen, waardoor ouderen zich minder eenzaam voelen. U kunt dan denken aan b.v. samen boodschappen doen of een klein klusje in huis, een kopje koffie drinken of een uitstapje. Het gaat er vooral om een luisterend oor te bieden en de juiste snaar te raken.

U bepaalt zelf voor welke vragen u inzetbaar bent en uiteraard ook hoeveel tijd u beschikbaar heeft.

Training

Echt luisteren of een goed gesprek voeren vraagt zelfkennis en vaardigheden. Daarom begint u niet onvoorbereid aan deze taak.

Wij bieden u een gedegen training vooraf en ruimte voor gezamenlijke bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en gezelligheid.

Aanmelden kan tot 28 februari a.s.

Meer informatie? Bel of mail:

MEE Drechtsteden

Team Centrum Buurtwerk

Marijke Philippus

06 – 462 774 91

Marijke.philippus@meedrechtsteden.nl

 

U kunt ook geheel vrijblijvend binnen lopen. Wij zitten voor u klaar op:

  • maandag 13 februari, 14.00 – 16.00 uur
  • woensdag 15 februari 19.30 -21.30 uur

Locatie: Sociaal Team Centrum, Bankastraat 10 Dordrecht.

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.