Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Juno Rissema Stadsdichter van Dordrecht

Juno Rissema mag zich de komende twee jaar Stadsdichter van Dordrecht noemen. Dit is woensdag bekend gemaakt in een speciale uitzending van RTV Dordrecht. De jury heeft de 33-jarige gekozen uit 16 kandidaten, van wie er drie doorgingen naar de laatste ronde. Het college van burgemeester en wethouders zal Juno Rissema officieel benoemen tot stadsdichter.

De jury prijst Juno Rissema om zijn vernieuwende aanpak, door de crossovers met beeldende kunst en muziek. ,,Die creatieve eenheid van vorm en inhoud verrijkt de mededeling die hij in zijn gedicht doet en wijst op een nieuwe ruimte waar poëzie in kan gedijen”, aldus de jury.

De andere twee geselecteerde kandidaten voor de functie Stadsdichter waren Kees Klok en Peter M. van der Linden. De onafhankelijke jury voor de stadsdichter bestond uit voorzitter Ankie Kesseler (Directeur Bibliotheek Aanzet), Sjoerd van Lee (Popcentrale) en Anne Vegter (voormalig Dichter des Vaderlands). Zij hebben de drie inzendingen beoordeeld op kwaliteit van de gedichten, binding met de stad, performance en authenticiteit.

De jury heeft lang gesproken over de drie inzendingen. ,,Door de uiteenlopende stijlen, gedichten en performances hebben ze het de jury zeker niet makkelijk gemaakt. De jury is unaniem tot de keuze gekomen. De jury heeft ervoor gekozen om in te zetten op vernieuwing, om zowel de stad Dordrecht als het stadsdichterschap een nieuwe weg te laten inslaan.”

,,Juno kiest voor een nieuwe vorm, waarin gedicht, vorm en performance een geheel vormen. Deze vorm levert bij de jury hoge verwachtingen op. Juno is niet alleen dichter, maar ook kunstenaar. Juno heeft bij deze opdracht ‘800 jaar Dordrecht’ de beste performance laten zien en zijn gedicht hiermee naar een hoger niveau getild. Juno weet de Dordtenaren te verrassen, te prikkelen en een jongere doelgroep te bereiken.”

Juno Rissema (33) begon al op 12-jarige leeftijd met het schrijven gedichten en verhalen. Sinds 2013 is hij nachtburgemeester van Dordrecht. Zijn werk als barbier gaf hij onlangs op om meer tijd te kunnen besteden aan zijn band Het Gezelschap. Het Gezelschap werd in 2019 op het Dordtse Popgala uitgeroepen tot beste nieuwkomer. In 2019 verscheen zijn dichtbundel ‘Het Zwarte Schaap’.

 

Felicitatie

Het was de bedoeling om de stadsdichter te kiezen op een bijeenkomst met publiek, waar de kandidaten hun gedicht zouden voordragen. Vanwege de Corona-crisis is gekozen om dit per video te doen, in samenwerking met RTV Dordrecht. Wethouder Piet Sleeking heeft Juno Rissema felicitaties overgebracht. De stadsdichter moet minstens 8 producties per jaar leveren. ,,Juist in deze bijzondere tijd kan kunst ook een belangrijke rol vervullen. Dichters kunnen mensen op een heel eigen manier bereiken.”

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.