Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Kenniscafé ‘Hallo Kinderboekenjaar!’ met toneellezen-special

Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Van 2 t/m 13 oktober is het weer Kinderboekenweek: hét moment om een flinke boost te geven aan (voor)lezen. Maar, hoe zorg je nou voor een jaar lang structurele aandacht voor voorlezen, lezen en boeken? Belangrijker nog, hoe stimuleer en enthousiasmeer je jouw collega’s om het goede voorbeeld te volgen? Ervaar het aan de hand van concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. En ontdek alles over toneellezen tijdens de toneellezen-special, voorafgaand aan het Kenniscafé. Zien we op je donderdag 19 september in Dordrecht?

Dat kost teveel tijd…

Een structureel (voor)leesbeleid creëren valt niet mee. Geen tijd, geen geld, te veel verschillende taalniveaus in één groep: het zijn veelgehoorde redenen om het níet te doen. Tijdens ‘Hallo Kinderboekenjaar’ laat ervaren trainingsacteur Berdine Segers je (in een veilige setting) zien en ervaren hoe je om kunt gaan met deze ‘weerstanden’. Daarna ga je tijdens een interactief circuit op reis door een heel jaar kinderboeken aan de hand van het boek de Metro van Magnus.  Taalspecialist en eigenaar van ‘Vol van leren’ Martijn Hensgens sluit de avond af met een pleidooi over structurele aandacht voor (voor)lezen.

Martijn heeft zelf ook ruime ervaring als leerkracht én directeur. Nu geeft hij begeleiding en advies in het (speciaal) onderwijs. Werken met en vanuit betrokkenheid en motivatie, een praktisch en effectief schoolplan en leesbevordering zijn een aantal van zijn specialisaties.

Toneellezen-special

Voorafgaand aan het Kenniscafé presenteert uitgeverij Zwijsen vanaf 17.30 uur 13 nieuwe toneelleesboeken tijdens een Toneellezen-special in de Stadsbibliotheek. Bij toneellezen draait het niet om perfectie of om het juiste tempo, maar om inleving, beleving en plezier. Positieve leeservaringen zorgen voor meer zelfvertrouwen en trots. Vooral bij kinderen die moeite hebben met lezen. Tijdens de Toneellezen-special ontdek je alles over de Toneellees-formules en ervaar je hoe het is om toneel te lezen.

Om 18.00 uur volgt nog een heuse meet and greet met de illustratoren van de boeken. Deze special is een initiatief van uitgeverij Zwijsen, de Bibliotheek AanZet en boekhandels De Giraf en De Inktvis in Dordrecht.

Kenniscafés voor professionals

Ieder schooljaar organiseert de Bibliotheek AanZet drie Kenniscafés voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in het basisonderwijs. Het doel van de bijeenkomsten is dat professionals het hele jaar door aandacht besteden aan (voor)lezen op hun kinderopvang of school. We inspireren en informeren de deelnemers, deskundigheidsbevordering staat hierbij centraal.

De Toneellezen-special start om 17.30 uur, het Kenniscafé om 19.00 uur. Voor beide activiteiten is aanmelden verplicht. Het is ook mogelijk om maar één van de twee activiteiten te bezoeken. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.debibliotheekaanzet.nl/kenniscafe

 

 Praktische informatie
Wat:            Kenniscafé ‘Hallo Kinderboekenjaar’

Wanneer:      Donderdag 19 september

17.30 uur: toneellezen-special

19.00 uur: start Kenniscafé

Voor wie:      Professionals in de voorschoolse educatie en het primair onderwijs
Toegang:      gratis | aanmelden via www.debibliotheekaanzet.nl/kenniscafe

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.