Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Kennismaken met (voor)lezen bij het consultatiebureau

De Bibliotheek AanZet en Careyn slaan handen ineen

Lezen en voorlezen is niet alleen heel leuk, maar ook enorm belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Ouders spelen een grote, zo niet de grootste rol in het vroeg beginnen met voorlezen. Om hen hierbij te helpen, hebben de Bibliotheek AanZet, de gemeente Dordrecht en Careyn Jeugd en Gezin de handen ineen geslagen en een Leeshoek ingericht op vijf consultatiebureaus van Careyn. Op maandag 30 september was de feestelijke opening van de Leeshoek op locatie Admiraalsplein. Wethouder Peter Heijkoop pakte gezamenlijk met de aanwezige kindjes het biebhuisje uit en las vervolgens aan de kleintjes en de BoekStartbeer voor uit een boekje dat hij aan het biebhuisje schenkt. Peter Heijkoop: “Voor de ontwikkeling van een kind is kunnen lezen en schrijven onmisbaar. Door vroeg de taalontwikkeling te stimuleren, geef je je kind een goede basis. Daarom ondersteun ik dit initiatief van harte.”. Papa’s en mama’s vinden in de Leeshoek vanaf nu alle informatie rondom voorlezen voor de allerkleinsten en het belang hiervan. Ook kunnen ze meteen de mooiste (prenten)boeken uitproberen tijdens het wachten.

Bas Hüsstege van de Bibliotheek AanZet: “De bibliotheek zet zich dagelijks in voor de ontwikkeling van taalvaardigheid, van jong en oud. En dat begint met voorlezen aan de allerkleinsten. Kinderen die vaak voorgelezen worden, doen het later ook beter op school. Door BoekStart uit te voeren buiten onze vestigingen, met lokale partners, bereiken we nog meer mensen met deze boodschap.” Ook Maaike Luiten van Careyn is blij met de samenwerking: “Vanuit het consultatiebureau kijken we dagelijks mee met de taalontwikkeling van kinderen en geven we waar nodig advies voor de juiste ondersteuning. We onderstrepen dan ook het belang van het vroeg beginnen met voorlezen en zien de Leeshoek als een waardevol middel om het leesplezier te bevorderen.”


De Leeshoek
In de Leeshoek staat een mini-bieb met een kleine greep uit de collectie van de Bibliotheek AanZet. Ouders kunnen de boekjes uitproberen tijdens het wachten. Zo gaan ze direct aan de slag met (voor)lezen en maken ze op een vrijblijvende manier kennis met het aanbod van de bieb. Het doel is om het (voor)leesplezier binnen het gezin te stimuleren en op peil te houden. In de Leeshoek wordt de boodschap rondom het belang

van lezen in zeven talen uitgelegd, want (voor)lezen hoeft natuurlijk niet per se in het Nederlands.

 

Samenwerking

BoekStart is een landelijk programma dat het voorlezen aan baby’s en jonge kinderen bevordert. In het BoekStart-programma werken bibliotheek, gemeente en het consultatiebureau samen. De gemeente Dordrecht en Careyn ondersteunen het belang van taal en lezen als geen ander. Samen met hen wil de Bibliotheek AanZet zoveel mogelijk ouders bereiken en hen de boodschap rondom taal- en leesbelang doorgeven. Dit doen we onder andere door het inrichten van de Leeshoeken op vijf consultatiebureaus van Careyn in Dordrecht: Admiraalsplein 174, Brouwersdijk 2, Dudokplein 111, Plein 40-45 6 en Van Godewijckstraat

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.