Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Legendarische glaskunstenaar in het Dordrechts Museum

Lino Tagliapietra;  interview legendarische glaskunstenaar in het Dordrechts Museum

De tentoonstelling GlassFever, hedendaagse kunst in glas laat werk zien van meer dan 60 internationale kunstenaars op vier locaties in Dordrecht. Eén van deze kunstenaars is de wereldberoemde glaskunstenaar Lino Tagliapietra.

Op zondag 11 september geeft Lino Tagliapietra een exclusief interview in het auditorium van het Dordrechts Museum.

Een must voor hedendaagse (glas) kunstliefhebbers; het is een zeldzame kans om meer over het werk en werkwijze van deze kunstenaar te weten te komen.

LinoTagliapietraPortraet3Lino Tagliapietra

Veel glaskunstenaars zijn goed, heel goed, maar er is er maar één de beste. In de glaswereld is iedereen het erover eens dat de Italiaanse meesterglasblazer en kunstenaar Lino Tagliapietra (Murano, 1934) de allerbeste is. Als enige beheerst hij alle Venetiaanse technieken voor het bewerken van glas die in omloop zijn en draagt hij deze over  aan talrijke Amerikaanse, Europese en Aziatische glaskunstenaars. Sedert decennia maakt hij kunst van een onovertroffen schoonheid die wedijvert met de natuur. Zelf liet hij zich inspireren door ontwerper en glaskunstenaar Andries Copier; zij hebben zowel in Leerdam als op Murano veelvuldig samengewerkt. Uitbundig van kleur, complex in detaillering en, als geheel, eenvoudig en sereen.

Zijn objecten zijn opgenomen in de collecties van gerenommeerde musea en galeries over de hele wereld. In Nederland wordt hij exclusief vertegenwoordigd door Etienne Gallery.

GlassFever

De Italiaanse ondernemer Adriano Berengo daagt al 25 jaar internationaal bekende kunstenaars uit om gebruik te maken van een ander materiaal dan ze gewend zijn; glas! Berengo wil hiermee bereiken dat kunst in glas als autonome kunstvorm op het hoogste podium komt, naast schilder- en beeldhouwkunst. Dordrecht biedt het perfecte decor om die ambitie waar te maken. GlassFever toont de onbegrensde mogelijkheden die glas kan bieden aan kunstenaars. Het levert fascinerende  kunstwerken op, die vanwege de bijzondere omgeving waarin ze geplaatst zijn, een verrassend effect zullen hebben op de bezoekers. In het Dordrechts Museum staat de confrontatie tussen oude en hedendaagse kunst centraal. De mengeling van glas- en schilderkunst en de dialoog van eigentijdse kunst met eeuwenoude werken, zorgt voor een boeiende ontmoeting. Al deze werken in glas zijn afkomstig uit de collectie van Berengo.

GlassFever is nog te zien tot en met 25 september op vier bijzondere locaties in Dordrecht tot en met 25 september: het Dordrechts Museum, DordtYart, Huis Van Gijn en het Dordts Patriciërshuis. Meer dan 80 glaskunstwerken- en installaties van zo’n 60 kunstenaars waaronder Tony Cragg, Tracy Emin, Jan Fabre, Kiki Kogelnik, ORLAN, Mimmo Paladino, Javier Pérez, Jaume Plensa, Shan Shan Sheng, Wael Shawky, Koen Vanmechelen, Joanna Vasconcelos, Fred Wilson en Erwin Wurm.

Interview

Het interview (voertaal Engels) en inleiding op de tentoonstelling zijn te bezoeken voor 10 euro. De tentoonstelling GlassFever in het Dordrechts Museum is dezelfde zondag gratis te bezoeken in verband met de Nationale Monumentendagen. In het kader van haar 30ste jubileumjaar ondersteunt de Vereniging van Vrienden van Modern Glas deze activiteit.

Het programma ziet er als volgt uit:

11.00 uur             Inloop

11.30 uur             Introductiefilm GlassFever

11.45 uur             Inleiding op GlassFever door Gerrit Willems, conservator hedendaagse kunst

12.00 uur             Interview met Lino Tagliapietra door Gerrit Willems

12.30 uur             gelegenheid tot het stellen van vragen

Koop uw tickets via de volgende link: https://dordrechtsmuseum.globalticket.nl/nl/event/1526

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.