Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Een ‘Leven lang voorlezen’ dankzij een inspirerend Kenniscafé in de bibliotheek

Leerkrachten en pedagogisch medewerkers zorgen voor onvergetelijke Nationale Voorleesdagen

 Ruim 150 professionals werkzaam in de kinderopvang en het basisonderwijs waren aanwezig bij het Kenniscafé Leven lang voorlezen. Samen met kinderboekenauteur Gideon Samson doken ze in vraagstukken en misverstanden rondom voorlezen, deden ze kennis op over voorlezen en ontdekten ze verrassende werkvormen. Met al deze kennis op zak, zijn de deelnemers in staat om onvergetelijke Nationale Voorleesdagen (of eigenlijk een heel voorleesjaar!) te verzorgen in hun groep. Niet alleen voor de allerkleinsten, maar voor alle kinderen t/m 12 jaar.

Voorlezen voor ieder kind, elke volwassene, geen onderscheid…
Na een knusse opening door VoorleesHeld Jacqueline Sterenborg gingen de workshops van start. Deze barstten van de verrassende werkvormen en voorleestips om voorlezen leuk te maken voor álle kinderen. Meester Wim: “Ik ben zo geïnspireerd geraakt, dat ik de hele dag zou willen voorlezen!”. Daarna nam kinderboekenschrijver Gideon Samson ons mee in de vooroordelen rondom voorlezen. Benieuwd naar de inhoud van de workshops, het verhaal van Gideon of de verrassende samenvatting van de avond door de Spoken Word helden Elten Kiene en Jermaine Berkhoudt? Op https://www.debibliotheekaanzet.nl/kenniscafes-leven-lang-voorlezen lees je er alles over.

Lezen is leuk voor alle kinderen!

Het is natuurlijk belangrijk dat alle kinderen ook echt plezier hebben in (voor)lezen. Daarom gaan we tijdens de volgende Kenniscafés op dinsdag 12, donderdag 14 en dinsdag 19 maart Lezen op maat. Elk kind is anders en ontwikkelt zich anders. Maar één ding staat vast: álle kinderen die veel lezen ontwikkelen zich beter in taal. Ook ter bestrijding van kansenongelijkheid is een goede ondersteuning en het vergroten van (voor)leesplezier van zwakke taalleerders erg belangrijk. Maar wat als (voor)lezen een grote uitdaging is? Ontdek hoe je álle kinderen aan het lezen krijgt. Laat je inspireren door collega’s uit het werkveld en door Erna van Koeven, expert op het gebied van taal en lezen. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.debibliotheekaanzet.nl/kenniscafe, ook om je direct aan te melden voor het Kenniscafé in Dordrecht, Gorinchem en Barendrecht. Alle professionals werkzaam in de kinderopvang of het basisonderwijs zijn welkom. Dus niet alleen voorleescoördinatoren of –experts, maar iedereen die op zoek is naar (voor)lees inspiratie. Neem dus gerust je collega’s mee!

Kenniscafés voor professionals

Ieder schooljaar organiseert de Bibliotheek AanZet een aantal Kenniscafés voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in het basisonderwijs. Het doel van de bijeenkomsten is om te inspireren en te informeren, deskundigheidsbevordering staat dan ook centraal. Tijdens ieder Kenniscafé behandelen we een ander (actueel) thema. De bijeenkomst bestaat uit een centraal gedeelte met een expert op het gebied van dat thema. En er is een kenniscircuit met workshops waarin de deelnemers zelf actief aan de slag gaan. De workshops worden gegeven door externen, bibliotheekconsulenten en inspirerende partners om van te leren. En natuurlijk is er voldoende gelegenheid om te netwerken en om kennis uit te wisselen met collega’s uit de regio.

Praktische informatie
Wat:            Kenniscafé Lezen op Maat

Wanneer:      Dinsdag 12 maart, 18.30 – 21.00 uur, Stadsbibliotheek Dordrecht

Donderdag 14 maart, 18.30 – 21.00 uur, Bibliotheek Gorinchem

Dinsdag 19 maart, 18.30 – 21.00 uur, Bibliotheek Het Kruispunt Barendrecht

Voor wie:      Professionals in de voorschoolse educatie en het primair onderwijs
Toegang:      gratis | aanmelden via kenniscafe@debibliotheekaanzet.nl

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.