Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Licht voor Dordt maakt doorstart

Het corona hulpinitiatief Licht voor Dordt gaat na een aantal rustige maanden weer opschalen. ,,Gezien de opmars van de besmetting en de groeiende nood is het hard nodig dat Licht voor Dordt de komende weken en maanden weer maximaal inzetbaar wordt”, aldus woordvoerder Hans Berrevoets van het brede samenwerkingsverband.

In het voorjaar, op zaterdagavond 21 maart, werd het hulpinitiatief Licht voor Dordt gelanceerd, waarbij vrijwilligersorganisaties en kerken samen optrokken in het aanbieden van praktische hulp en een luisterend oor aan iedereen die getroffen werd door de gevolgen van het coronavirus. De aftrap was bij de toren van de Grote Kerk, een symbool van de stad Dordrecht. Als teken van hoop werd daar een licht ontsteken en dat gebeurde ook  op veel andere plekken in de stad door kaarsen voor het raam te zetten.  Voor het raam van het Stadhuis werd ook in de avonduren een kaars gezet. Op twaalf plekken in Dordrecht werden kerkklokken geluid.

De samenwerking tussen organisaties onder de vlag van Licht voor Dordt bleek succesvol te zijn. Binnen korte tijd sloten meer dan dertig organisaties zich bij het initiatief aan. Zo kwam er naast de Dordtse hulplijn, waar mensen met een hulpvraag gekoppeld worden aan een vrijwilligers in hun buurt, een voedseluitgiftepunt in de binnenstad, een stiltecentrum bij het Albert Schweitzerziekenhuis, meer dan 1000 warme maaltijden aan huis voor kwetsbare groepen, een beweegboekje voor ouderen en meer recent vrijwillige schuldhulp voor mensen in nood.

Na de persconferentie van het kabinet dinsdagavond 13 oktober – met de aankondiging van een gedeeltelijke lockdown, heeft het regieteam Licht

voor Dordt woensdag 14 oktober direct een vergadering belegd.

,,Directe actie is direct geboden en dat kan wel enige tijd nodig blijven.”,  aldus het regieteam Licht voor Dordt.

Activiteiten die onder de vlag van Licht voor Dordt ontwikkeld worden, krijgen een plek op de website lichtvoordordt.nl. Hier is tevens de mogelijkheid om hulp aan te vragen via de hulplijn. Het telefoonnummer van de hulplijn 078-2049 315 is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9uur tot 12uur. Ook wie een activiteit wil aanmelden kan op deze site terecht.

Hans Berrevoets: ,,We hebben in de brede samenwerking veel ervaring opgebouwd met de grote inzet van heel veel vrijwilligers en de betrokkenheid van veel organisaties. Daarop kunnen we verder gaan bouwen. We moeten in Dordrecht echt samen verder gaan: Immers: we staan de komende weken en maanden voor grote zorgen. We kunnen nauwelijks beseffen wat ons de komende tijd nog kan overvallen.”

Licht voor Dordt denkt ook na over wat mogelijk is om met alle Dordtenaren van alle leeftijden de moed erin te houden.  Maart en april was een geheel andere tijd in het jaar. Het werd steeds langer licht en het werd  buiten warmer.  In het laatste kwartaal 2020 wordt het steeds kouder en zeker als de zomertijd voorbij is vroeg donker.

Woordvoerder Hans Berrevoets: ,,De donkere dagen voor kerst komen er aan, zoals we dat altijd noemen.  We leven ook in een tijd dat mensen corona-moe zijn. Toch moeten we het samen doen om zoals onze burgemeester Wouter Kolff terecht zegt: We kunnen alleen samen het virus te verslaan. Daarvoor hebben we alle positieve krachten nodig om samen dus letterlijk en figuurlijk licht voor Dordt te zijn. We zijn immers allemaal Dordtenaren.”

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.