Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Maand van de Grafiek in het Dordrechts Museum

 Hedendaagse prentkunst

 De grafiek, een bijzondere en autonome kunstvorm, is springlevend. Het Dordrechts Museum, in samenwerking met Stichting AppendiX, wendt de Maand van  de Grafiek graag aan om de prentkunst van 25 hedendaagse kunstenaars te presenteren. Vanaf zondag 9 oktober zijn er in het museum prachtige etsen, litho’s en prints te bewonderen. Daarnaast is er een kleine tentoonstelling ingericht met etsen van Wout van Heusden.

 Maand van de Grafiek
De Maand van de Grafiek is een landelijk evenement verspreid over 140 locaties en toont een overzicht van de stand van zaken in de actuele grafiek. Het Dordrechts Museum is één van deze locaties en heeft voor deze grafiekmaand de speciale museum ladekasten ingericht met grafisch werk van 25  kunstenaars. Deze ladekasten staan verspreid door het museum opgesteld en tonen zowel traditionele druktechnieken zoals etsen, hoogdruk en litho als meer actuele tendensen zoals risoprints, c-prints, en 3-dimensionale objecten. Bijzondere prenten van kunstenaars als Arno Kramer, Ton Martens, Alexandra Roozen, Hans Andringa, Stijn Peters en andere leden van de Stichting Appendix.

 Wout van Heusden
Naast de ladekasten is er in het Dordrechts museum ook een presentatie te zien van het werk van Wout van Heusden (1896-1982) Zijn etsen tonen een intrigerende wereld van wonderlijke figuren en surrealistische landschappen. Al in 1962 organiseerde museum Boijmans Van Beuningen een eerste retrospectieve tentoonstelling van zijn grafiek. In de jaren daarna volgden meer solo tentoonstellingen in stedelijke musea.

Van Heusden kwam uit een arbeidersgezin. Hij was al jong bezeten van tekenen en schilderen, maar moest in de leer bij een huisschilder. Als avondstudent aan de Rotterdamse kunstacademie maakte hij zich de grafische technieken eigen. Aanvankelijk schilderde hij surrealistische onderwerpen. Zijn grafiek sloot daar bij aan. Gaandeweg werden de ets en vooral de aquatint belangrijker. Hij werkte graag vanuit toevallige patronen of vlekken. Daarmee schiep hij een wereld van vreemde gestalten en mythische figuren, scheepswrakken en apocalyptische landschappen.

Het Dordrechts Museum verwierf de grafiekcollectie in 2015 als schenking van het Rotterdamse echtpaar Van Waardenberg-Hoesen. Van Waardenberg kwam veel bij de kunstenaar thuis. Ze voerden dan lange gesprekken over kunst. Af en toe kocht Van Waardenberg een werk. Uiteindelijk omvatte de collectie zo’n zeventig bladen. Deze collectie is grotendeels te bewonderen in het Dordrechts Museum. De tentoonstelling loopt tot 7 mei 2017.

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.