Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Mantelzorgen is niet alleen geven maar ook ontvangen.

Mantelzorgdag is dat niet teveel? Mantelzorgers hebben het al zo druk. Een veronderstelling die leeft bij veel mensen. 

In gesprek met Emisen Soygit, mantelzorger en organisator van de mantelzorg bijeenkomt bij MOB ontdek ik dat het een misvatting is. Mantelzorgen is niet alleen geven maar ook ontvangen.

Emisen: Ik zorg samen met de rest van mijn familie en gezin voor onze demente vader. Mijn vader woont op zichzelf en kan niet meer alleen zijn. Samen met mijn broers en zussen en al onze kinderen zorgen we voor mijn vader. Iedereen heeft zijn eigen rol. Zo gaat de een mee naar alle ziekenhuisafspraken, de ander kookt. Zelf doe ik bijvoorbeeld de administratie en persoonlijke verzorging van mijn vader, zoals zijn nagels knippen en zijn haar verzorgen.

Zij hebben goed voor ons gezorgd, nu zorgen wij zoor hen

Wij vinden het heel vanzelfsprekend om dag en nacht klaar te staan voor mijn vader. Het is onze vader en wij hebben er maar een. Mijn ouders stonden vroeger altijd voor ons klaar, zij hebben heel goed voor ons gezorgd. Misschien is het cultuur gebonden maar ik vind het heel normaal om voor hen te zorgen.

Dag en nacht klaar staan

Het allerbelangrijkste in mijn zorg voor mijn vader is dat hij het gevoel heeft dat ik er altijd voor hem ben. Dat ik 24 uur per dag klaar sta om hem te helpen. Hem het gevoel geven dat wij er voor hem zijn, want dan voelt hij zich namelijk goed. Als we als bij hem zijn dan heeft hij een veilig gevoel. Soms herkent hij ons niet als we bij hem zijn maar juist doordat we er zijn voelt hij zich niet verlaten.

Iemand die jou begrijpt

Het is heel fijn om steun te hebben van mijn man. Hij begrijpt dat het zorgen voor mijn vader heel belangrijk is. Zijn begrip en aandacht hebben een positieve werking. Ook vind ik het fijn als hij  voor mij kookt, dat gevoel dat iemand ook voor mij zorgt.

Mijn vader verbind ons met elkaar

Het zorgen voor mijn vader brengt ons veel goeds. Elk weekend, gaan we vroeg naar het huis van mijn vader. Dan dekken we de tafel met allerlei lekkere dingen. Om 10 uur komen dan alle kinderen, kleinkinderen, iedereen uit de familie die kan, komt dan naar het huis van mijn vader en dan hebben een gezamenlijk ontbijt. Mijn vader verbind ons met elkaar. Zijn huis is onze ontmoetingsplek.

Mantelzorgbijeenkomst

Zelf organiseer ik een mantelzorgbijeenkomst voor alle mantelzorgers van MOB. Het is fijn om bij elkaar te zijn. Ik kan ze iets geven want ik begrijp mantelzorgers heel goed. Ik weet wat ze meemaken. Als we samen zijn, delen we onze verhalen en ook onze kennis over dementie, er is wederzijds begrip, je weet hoe het is om 24 uur beschikbaar te zijn, dat kun je als buitenstaander niet invoelen….

 

Ben je mantelzorger bij MOB? Kom dan maandag 12 november van 17.00-21.00 naar Boekenrode om gezellig samen te zijn en te eten en te drinken.

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.