Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Muziektheater Hollands Diep op 22 september in première in de Grote Kerk met nieuw stuk Beeldenstorm

Dordrecht – Muziektheater Hollands Diep brengt 22 september 2016 de première van het muziekdrama Beeldenstorm. Het nieuwe stuk van de Dordtse componist Peter-Jan Wagemans, met tekst van Kees van der Zwaard, zal voor het eerst te horen zijn in de Grote Kerk in Dordrecht tijdens het Bachfestival en later in het jaar tijdens het festival November Music in Den Bosch. Het is een theatraal hoorspel, waarin het verhaal gedragen en becommentarieerd wordt door de muziek en hierdoor heen geweven electronica. De scènes worden steeds afgesloten met bewerkte fragmenten van koralen van Bach.

Wagemans is inmiddels uitgegroeid tot een componist van formaat. In mei was een ander stuk van zijn hand, Aan het einde van de dag, nog te horen tijdens de Operadagen in Rotterdam. Eerdere werken van zijn hand werden onder andere uitgevoerd door het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Het is zeldzaam dat een hedendaagse componist van dit kaliber een nieuw stuk schrijft voor een Dordts gezelschap en dat het ook in Dordrecht in première gaat.

Beeldenstorm wordt uitgevoerd door musici uit het Doelen Ensemble en Barokensemble Concerto d’Amsterdam.  Zij begeleiden een semiprofessioneel projectkoor, een amateurkoor en de jonge soliste Björk Nielsdottir. De hoofdrollen worden gespeeld door schrijver en acteur Kees van der Zwaard en actrice en dichter Marieke van Leeuwen. De muzikale leiding is in handen van Peter-Jan Wagemans, de koordirectie van Geerten Liefting. Jan Panis neemt het geluid voor zijn rekening. Cilia Hogerzeil en Arnout Lems regisseren de voorstelling.

Het verhaal is geïnspireerd op de historische Beeldenstorm, die 450 jaar geleden in Nederland uitbrak. Schrijver Kees van der Zwaard vertaalde deze ingrijpende gebeurtenis naar het heden. De voorstelling vertelt over het leven van een broer en zus in een fictief land met een autoritair bewind. Hij is beeldend kunstenaar en gaat de confrontatie aan met het regime, door een protestbeeld te maken. Daardoor is hij zijn leven niet meer zeker. Zijn zus is dichter, maar heeft geen boodschap aan verzetskunst. Door het openbare protest van haar broer wordt zij echter ook bedreigd. Ze moeten vluchten. Dan komen ze elkaar heftig tegen, in het conflict tussen de moed om op te staan voor je idealen en de angst voor je leven. “Hier in de winter van de wereld, geef mij hoop”.

De voorstellingen in Dordrecht vinden plaats in de Grote Kerk. De hele kerk wordt gebruikt, het publiek zit midden in de muziek en het spel en ieder zal vanuit een verschillend perspectief het verhaal beleven. De voorstelling in Den Bosch vindt plaats in de Orangerie.

 Speeldata

 Première: Donderdag 22 september – 21:30 – Grote Kerk – Dordrecht – Bachfestival

Ook te zien op:

Vrijdag 23 september – 21:30 – Grote Kerk  Dordrecht – Bachfestival. Vrijdag 30 september – 21:30 – Grote Kerk –Dordrecht. Zaterdag 1 oktober – 21:30 – Grote Kerk  Dordrecht. Zondag 13 november – 17:00 – Orangerie – Den Bosch – November Music.

 muziektheater2knipsel

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.