Nederlandse dermatologen geven te weinig aandacht aan voeding en lifestyle!
Mensen met psoriasis hebben baat bij een speciaal dieet en bij stressregulatie. Waar de Chinese geneeskunde dit standpunt al geruime tijd onderschrijft, ontkennen de Nederlandse dermatologen vaak nog de betrokkenheid van voeding en stress. Meer aandacht hieraan maakt het leven van iemand met de huidaandoening psoriasis wellicht een stuk aangenamer. Een taak voor de Nederlandse dermatoloog dus?
‘Het probleem is dat de thema’s voeding en lifestyle bij de opleiding van Nederlandse dermatologen onvoldoende aan bod komen’, aldus Thomas Petersen, schrijver van het onlangs verschenen boek PsoriJakkes en ervaringsdeskundige op het gebied van psoriasis. ‘Naast stress zijn er een aantal voedingsmiddelen te noemen die psoriasis verergeren, zoals alcohol, pinda’s, chocolade, melk, varkensvlees en alles waar veel suiker in zit’. Petersen erkent dat een dieet en stressregulatie niet de gedroomde “verlossers” zijn, maar dat ze, vanwege de positieve dan wel negatieve invloed op de symptomen, wel degelijk als twee belangrijke spelers moeten worden beschouwd.
Het is de vraag of dermatologen een dergelijke omslag in denken zien zitten. Ieder mens is anders en reageert derhalve anders op bepaalde voedingsstoffen, waardoor wetenschappelijk bewijsmateriaal zich soms in een grijs gebied bevindt. ‘Er is echter een grote “gemene” deler in de voedingsstoffen die psoriasis verergeren’, countert Thomas Petersen. ‘Het is belangrijk dat dermatologen en patiënten met elkaar in gesprek gaan. Een patiënt loopt 24 uur per dag met de huidaandoening rond en is daarmee een ervaringsdeskundige. Door theorie en praktijk beter te koppelen, kunnen dermatoloog en patiënt tot betere resultaten komen’.
Petersen schreef het boek PsoriJakkes naar aanleiding van zijn strijd tegen de huidaandoening. ‘Zelf ben ik sinds een jaar of vijf nagenoeg vrij van psoriasis, al moet ik daar op reguliere basis enige inspanning voor verrichten. Voeding en lifestyle zijn daarbij belangrijke spelers’. Petersen hoopt dat zijn boek een eerste aanzet geeft om dermatoloog en patiënt rond de tafel te krijgen met als gespreksonderwerp medicatie in combinatie met voeding en lifestyle.