Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Online première Theater Na de Dam Dordrecht

Elf jongeren maken een theaterregistratie over vrijheid en Dordrecht in oorlogstijd. Op maandag 4 mei om 21.00 uur (na de Dodenherdenking) gaat de film, genaamd ‘Nog steeds’, in première op het YouTube-kanaal van ToBe cultuurcentrum. Ook 40 andere jongerenprojecten in heel Nederlands gaan precies op dat moment online in première in het kader van Theater Na de Dam.

Voor de elfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren zich in om 4 mei van betekenis te voorzien. ToBe vertegenwoordigt Dordrecht voor dit project ieder jaar op 4 en 5 mei met een theatervoorstelling op een bijzondere locatie. Omdat een live theatervoorstelling dit jaar niet kan, maken de spelers samen met regisseur Themba Schmitz de filmische theaterregistratie ‘Nog steeds’. Hiervoor filmen ze de theaterscènes in een theaterzaal om die vervolgens te monteren tot een film.

Kunnen we 75 jaar vrijheid wel vieren dit jaar?

Op 7 maart was er een indrukwekkende bijeenkomst in het Energiehuis met ouderen uit Dordrecht die de oorlog hebben meegemaakt. De spelers hebben vragen gesteld en aandachtig geluisterd naar de verhalen.

Het team had toen niet kunnen bedenken dat een voorstelling maken over vrijheid zo actueel zou worden als nu. Kunnen we 75 jaar vrijheid wel vieren dit jaar? Online onderzoeken de spelers van Theater Na de Dam Dordrecht deze vraag. Ook het repeteren doen ze samen online vanuit huis.

Première op YouTube

De première is op maandag 4 mei om 21.00 uur op het YouTube-kanaal van ToBe cultuurcentrum. De film wordt ook op dinsdag 5 mei ieder uur uitgezonden op RTV Dordrecht.

Team Theater Na de Dam Dordrecht 2020

spel: Bregtje Bal, Sasha Boot, Lotte Hendriks, Nicole Hoorn, Yara Naaijen, Doris Nemes, Sanne Pol, Ravi Rekker, Madelief Roeleven, Emma van Waardenberg, Ward Wietses

trompet: Sadewa Bekker

regie: Themba Schmitz

cinematografie & editing: Zenith Schmitz

choreografie: Lisa Dammiaans

vocaal arrangement: Kiki Luitwieler

techniek: Sven Oudenaarden

productie: ToBe Projectbureau

met dank aan de verhalenvertellers: meneer Bestenbroer, mevrouw Blom, mevrouw Van Broekhoven, mevrouw Harmans Visser, meneer Kaasjager, mevrouw Van Rijn, mevrouw Tetteroo – Poiret DORDRECHT , 4-5-2019 , Theater na de Dam , ToBe

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.