Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Ontdek jouw nieuwe bieb: week lang feest

Verbouwing is klaar én bibliotheek viert 120ste verjaardag

De verbouwing van de Stadsbibliotheek is klaar en daarnaast is het op 1 mei ook 120 jaar geleden dat in Dordrecht de eerste openbare leeszaal van Nederland werd geopend. Dat mag gevierd worden! De Bibliotheek AanZet nodigt alle Dordtenaren uit voor een feestje. Ankie Kesseler, directeur bestuurder: “We nodigen iedereen uit om te komen ontdekken wat de nieuwe bibliotheek allemaal te bieden heeft. Het pand heeft een make-over gekregen en we zijn trots op het resultaat. De komende jaren gaan we met de stad verder nadenken over de bibliotheek van de toekomst.” Maar eerst is het van 1 t/m 8 mei feest: elke dag is er van alles te beleven, voor alle leeftijden: workshops, kindertheater, lezingen, rondleidingen, een speurtocht en speciale gasten.
Op www.debibliotheekaanzet.nl/ontdekjouwbieb staat het volledige programma.

Taart en slingers
Op woensdag 1 mei is de aftrap van de feestelijke week. Om 12.00 uur wordt het verjaardagsfeest gevierd met taart. Die dag is er extra veel te beleven voor kinderen en jongeren: BiebLab workshops waarbij kinderen met robots aan de slag kunnen. Er wordt voorgelezen aan de kleinsten en jongeren kunnen met spoken word en masterclasses in het kader van HipHop in je Bieb aan de slag.
We blikken ook terug op de geschiedenis van de bibliotheek in Dordrecht en Nederland, met het Dordts Archief en de verhalen van oud-medewerkers.

Blik op de toekomst
De verbouwing is een mijlpaal in de ontwikkeling van de bibliotheek. In de afgelopen jaren is al veel uitgeprobeerd en veranderd. Het gebouw is niet alleen aangepast om de tijd tot een nieuwe bibliotheek in het Huis van Stad en Regio te overbruggen. Verbouwen was ook nodig om op de Groenmarkt samen met de stad te gaan ontdekken hoe de informatiebibliotheek er op de Spuiboulevard over een paar jaar uit moet zien. Op 3 mei start een nieuwe fase in deze ontwikkeling. Wethouder Heijkoop komt die dag om 15.00 uur de vernieuwde Stadsbibliotheek feestelijk openen.

Een greep uit het programma
Voor verschillende activiteiten moet je je aanmelden, kijk op de website voor het blokkenschema en alle informatie. Meld je aan en verzeker jezelf van een plekje! Hieronder een greep uit de activiteiten:

Op 1, 2 en 3 mei: een robot maken bij het BiebLab (7+)
1 mei: HipHop in je Bieb workshops (15+)
2 mei: rondleidingen in zes talen, voor mensen die (nog) geen Nederlands spreken.
2 mei: Loesje en Lientje komen langs (4 t/m 8 jaar).
3 mei: we gaan op zoek naar de eerste Dordtse Kinderstadsdichter, oud-Stadsdichter Marieke van Leeuwen geeft een workshop voor aanstormend talent. (8 t/m 14 jaar)
4 mei: Game Day! Er is een Fortnite masterclass van een top100-gamer, je kunt het tegen hem opnemen én in de bieb spelen tegen andere gamers. (12 t/m 30 jaar)
Voor ouders is er een lezing om hen wegwijs te maken in de belevingswereld van hun gamende kind.
6 mei: Lezing van auteur Wim Daniëls over de komma (€ 5,-)
7 mei: #UPDATE ‘De school van morgen’, voor onderwijsprofessionals en andere geïnteresseerden.
8 mei: Masterclass van oud-keeper Hans van Breukelen over zijn boek ‘Maak je come back’ (€ 30,- ex btw). Genomineerd tot managementboek van het jaar 2019.

Daarnaast zijn er doorlopend ontdekkingstochten en een speurtocht voor kinderen.

Tip: word tijdens de feestweek lid en krijg € 7,50 korting op een volwassenabonnement!

Over AanZet
De bibliotheek heeft zich ontwikkeld van een ‘boekenbibliotheek’ tot een eigentijdse ‘informatiebibliotheek’. Onze focus ligt op ontwikkeling. We verbinden kennis, mensen en organisaties aan elkaar. De Bibliotheek AanZet biedt de juiste informatie, inspiratie en vaardigheden voor iedereen. De bibliotheek is er voor wie beter wil leren lezen en schrijven of met de computer en internet wil kunnen omgaan. En voor iedereen die kennis wil maken met nieuwe ideeën, verhalen en technologie. Online én offline. De bibliotheek is ook een plek om te studeren, werken of gewoon met iemand af te spreken. Ongeacht je leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau. Je hoeft ook geen lid te zijn om bij de bibliotheek te komen. Iedereen is welkom. Enkel als je materialen wil lenen moet je lid zijn. Kijk voor onze al onze activiteiten op www.debibliotheekaanzet.nl.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.