Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Onthulling ‘Gouden Letterkast’

‘Gouden Pronkstuk’ is de trots van het Onderwijsmuseum
Klaas van Kruistum onthult op 2 april ‘Gouden Letterkast’ in Dordrecht.

Ook dit jaar begint de Nationale Museumweek met de onthulling van ‘Het Gouden Pronkstuk’. Het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is enorm trots dat de letterkast dit jaar door museumkaarthouders is verkozen tot ‘Gouden Pronkstuk’. De nagebouwde, uitvergrote, gouden versie van deze letterkast wordt zondag 2 april op feestelijke wijze onthuld door Klaas van Kruistum op het Statenplein in Dordrecht.

Klassikaal onderwijs
Tijdens de museumweek (3 tot en met 9 april) staan ruim 400 musea met hun pronkstukken in de schijnwerpers, maar in het Nationaal Onderwijsmuseum is het éxtra feest. Directeur Tijs van Ruiten is erg trots dat ‘zijn’ letterkast de meeste stemmen heeft gekregen van museumkaarthouders. “De letterkast is inderdaad een heel bijzonder object”, vertelt hij. “Met deze letterkast ontwikkelde Prinsen een methode waarmee leerlingen klassikaal leerden lezen. Dat vinden we nu normaal, maar begin 19e eeuw bestond dat nog niet.”

Gouden replica

De letterkast die zondag 2 april om 16.00 uur op het Statenplein in Dordrecht wordt onthuld, is een uitvergrote, gouden replica. De onthulling van het Gouden Pronkstuk zal worden verricht door presentator Klaas van Kruistum. De letterkast is gedurende de hele museumweek op het Statenplein te zien.

Activiteiten
Het Nationaal Onderwijsmuseum organiseert tijdens de museumweek allerlei leuke activiteiten rondom het bijzondere gouden object. Die activiteiten vinden zowel op het Statenplein als in het Onderwijsmuseum aan de Burgemeester de Raadtsingel 97 plaats. Meer informatie hierover op vindt u op www.onderwijsmuseum.nl.

       

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.