Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Panelen Elisabethsvloed terug in de Grote Kerk   

Vanaf zaterdag 9 Maart is, sinds bijna 600 jaar geleden, het beroemde altaarstuk dat de Elisabethsvloed uitbeeldt weer te bezichtigen in de Grote Kerk!

Sint Elisabethsvloed

In de nacht van 19 november 1421, bijna 600 jaar geleden, lag de zeespiegel een stuk lager dan vandaag. Desondanks bezweken Hollands dijken onder een zware noordwesterwind. Grote delen van Holland overstroomden; 23 dorpen ‘verdronken’ en meer dan 2000 mensen vonden de dood. Dordrecht, in het hart van het getroffen gebied, bleef droog. Deze ramp werd vernoemd naar Sint Elisabeth, omdat 19 november de naamdag is Elisabeth van Hongarije, een populaire heilige in die tijd.

De nabestaanden van het verdronken dorp Wieldrecht lieten ter herinnering aan deze ramp een altaarstuk maken, dat in de Grote Kerk van Dordrecht werd geplaatst. Op het rechterpaneel werd de dijkdoorbraak afgebeeld, links zag men het veilige Dordrecht.

Altaarstuk

Tot 1572 waren de panelen in de Grote Kerk van Dordrecht te zien. Ten gevolge van de reformatie moesten de panelen verhuizen en kwamen ze terecht in het voormalig Augustijnenklooster (nu het Hof van Nederland). Hier bleven ze hangen tot ze in 1801 verkocht werden. Het middenpaneel was inmiddels verdwenen. In 1933 werden de buitenpanelen, die het verhaal van één van Nederlands meest ingrijpende overstromingen vertellen, aangekocht door het Rijksmuseum van Amsterdam.

Replica

Op zaterdag 9 maart biedt de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk een replica van het altaarstuk met beroemde Elisabethsvloed-panelen aan het kerkbestuur aan. Dr. Paul Visser, verbonden aan de TU Delft, vertelt vanuit zijn kennis van dijkdoorbraken en overstromingen meer over de vloed en de gevolgen hiervan voor de omgeving. Dr. Hanneke van Asperen, werkzaam aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, licht de schilderijen toe en legt de belangrijke rol van de stad Dordrecht in de nasleep van de vloed uit. Stadsorganist Cor Ardesch voorziet de feestelijke gebeurtenis van muziek.

U bent van harte uitgenodigd, 9 Maart, 14:00 in de Grote Kerk om de panelen te komen bekijken en meer over de Sint-Elisabethsvloed te horen. De toegang bedraagt 2,50 euro.

Programma

9 maart 2019

12:00 uur  Kerk open

14:00-15:00 uur  Officiële overdracht met voordrachten van dr P. Visser en dr H. Van Asperen,, afgewisseld met orgelmuziek van stadsorganist Cor Ardesch

15:00-16:00 uur   bezichtiging panelen

Toegang tot de kerk   € 2,00

Nadere informatie

De panelen worden aangeboden door de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht

Meer informatie over de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht is online te vinden https://grotekerkdordrecht.com/vrienden/

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.