Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Praatje bij een object – Onderwijsmuseum

Een gehaakte hotdog?

In de collectie van het Onderwijsmuseum bevinden zich veel bijzondere stukken die herinneren aan het handwerkonderwijs op school.

Eén van de meest opvallende objecten is een gehaakte hotdog. Op 5 mei staat museummedewerker Petra Reijnhoudt aan de hand van deze gehaakte hotdog stil bij de ontwikkeling van het vak handwerken naar ‘textiele werkvormen’. U bent om 15.00 uur van harte welkom. Aan deze activiteit zijn geen extra kosten verbonden.

 ‘Nuttige handwerken’

Centraal tijdens het ‘Praatje bij een object’ staat een gehaakte hotdog, gemaakt in de jaren ’70 tijdens het vak ‘textiele werkvormen’. Dit vak kwam voort uit het vak ‘nuttige handwerken’ dat al sinds de 19e eeuw op school werd gegeven. Petra Reijnhoudt: ‘Nuttige handwerken was voor meisjes een verplicht vak op school, de lessen werden vaak buiten de normale schooluren om gegeven. De jongens waren dan vrij.  De meisjes moesten vooral leren hoe zij gaten in kleding dichten of kapotte delen kunnen herstellen.’

Textiele werkvormen

Langzaamaan ontwikkelde het vak zich tot ‘textiele werkvormen’ in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Over de jaren kwam er steeds meer aandacht voor individuele en creatieve expressie. ‘Het gaat dan niet langer om het mazen en stoppen van sokken, maar meer om de  kunstzinnige vorming’, aldus Petra. ’Op 5 mei laat ik daar een aantal voorbeelden van zien, zoals bijvoorbeeld een gehaakte hotdog.’

Elke maand organiseert het Nationaal Onderwijsmuseum een ‘praatje bij een object’ uit de collectie van het museum. Kijk voor meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl.

Waar:              Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht

Wanneer:        vrijdag 5 mei van 15.00 – 15.30 uur.

Kosten:            Gratis toegankelijk. Deze activiteit staat los van een museumbezoek.

     

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.