Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Nielson start 24 april als eerste bij De Waarnemer van Dordrecht

Trots maakt Kunstmin de naam van de eerste Waarnemer van Dordrecht bekend. Woensdagavond 24 april 2019 start de 365 dagen durende voorstelling De Waarnemer van Dordrecht op het dak van het Energiehuis in Dordrecht. Bij zonsondergang (exact om 19:52 uur) betreedt Nielson (alias Niels Littooij) als eerste in een heel jaar durende voorstelling, het dak van het Energiehuis. Vanuit een groot object (Het Venster op de Stad, speciaal voor deze productie ontworpen) neemt de zanger 60 minuten lang zijn geboortestad en woonplaats Dordrecht in alle rust waar – zonder een optreden te geven. Net zoals bij elke andere Waarnemer is Nielson zichtbaar voor belangstellenden vanaf de begane grond.

Nederlandse première: Nielson is de eerste van 730 Waarnemers

In het kader van de huidige Dordtse viering van Ode aan de Synode in Dordrecht in 2018 en 2019 presenteert Kunstmin i.s.m. de Australisch-Franse choreografe Joanne Leighton/WLDN en partners Energiehuis, vanaf 24 april 2019 tot en met 24 april 2020, de bijzondere, internationale co-productie De Waarnemer van Dordrecht. Na uitvoeringen in steden in Frankrijk en Duitsland heeft Dordrecht met deze productie voor Nederland de primeur. Twee keer per dag, gedurende een heel jaar, houdt telkens een andere Waarnemer bij zonsopgang en bij zonsondergang één uur lang de wacht over de stad, in een overdekt object, vanaf het dak van het Energiehuis.

Venster op de Stad op de dak van het Energiehuis

Dit object, het Venster op de Stad genaamd, is speciaal voor Dordrecht ontworpen. Vanuit dit Venster heeft elke Waarnemer de kans om de stad te overzien. Tegelijkertijd kan ook de stad de Waarnemer zien. Deelnemen aan het project is een unieke ervaring en wordt mogelijk nadat men zich hiervoor via de website van De Waarnemer van Dordrecht/Kunstmin heeft aangemeld.

Over Nielson

Sinds zijn doorbraak in 2012 is de uit Dordrecht afkomstige Nielson niet meer weg te denken uit de Nederlandse popscene. Met zijn album ‘Diamant’ is hij een nieuwe muzikale weg ingegaan en daarvoor werd hij onlangs bekroond met 2 Edison Popprijzen. De zanger wist het land in te pakken met aanstekelijke popsongs zoals ‘Beauty & de Brains’, ‘Sexy als ik dans’ en ‘IJskoud’ en was een zeer populaire kandidaat tijdens ‘Wie is de Mol’ 2019. Kunstmin is verheugd over de deelname van Nielson aan deze voorstelling, die voor en met de stad gemaakt wordt.

 Volg het voorbeeld van Nielson, en meld je ook aan als Waarnemer

Inmiddels hebben de eerste 150 Waarnemers zich al aangemeld. Elke Waarnemer volgt een korte workshop ter voorbereiding op de observatie, en Kunstmin organiseert daarnaast meerdere bijeenkomsten waarbij ervaringen kunnen worden gedeeld. Iedereen kan Waarnemer worden, mits men zonder veel moeite trappen kan lopen en ouder is dan 13 jaar. Deelname is gratis. Je kiest je eigen datum, bijvoorbeeld eentje die mogelijk een persoonlijke betekenis voor je heeft. Informatie & aanmelden: waarnemervandordrecht.kunstmin.nl

 Zicht op Dordrecht tijdens de Synode toen en nu

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was. De Synode werd gehouden in de Kloveniersdoelen; een gebouwencomplex in Dordrecht. Hier bovenop bevond zich een achtkantige toren. Daarop was destijds een draaibare overdekte ruimte gemonteerd; de zogenaamde Draai-om. Vanaf deze positie kon de bezoeker een groot deel van het panorama van Dordrecht en omgeving aan zich voorbij zien komen. In die tijd een spectaculaire, toeristische attractie. De Waarnemer biedt een eigentijdse invulling aan de ervaring van toen en een prachtig zicht op Dordrecht. Tijdens de Synode, 400 jaar geleden, werden besluiten genomen die uiteindelijk cruciaal bleken te zijn voor de vorming van onze Nederlandse identiteit. Hoewel de Dordtse luchten, die in de zeventiende eeuw zo populair waren onder landschapsschilders, in 2019 nog altijd dezelfde zijn, is onze manier van denken en samenleving in 400 jaar tijd enorm veranderd. Met De Waarnemer van Dordrecht krijgen 730 inwoners de kans zich opnieuw te verhouden tot hun omgeving en identiteit.

De Waarnemer van Dordrecht is een co-productie van Kunstmin met Joanne Leighton/WLDN i.s.m. Energiehuis, Da Vinci College, Pullen Bouw, en wordt financieel ondersteund door Ode aan de Synode, Prins Bernhard Cultuurfonds, BankGiro Loterij Fonds, Fonds voor Podiumkunsten, BPD Cultuurfonds.

De productie De Waarnemer van Dordrecht duurt van 24 april 2019 en 24 april 2020. In deze gehele periode staat Het Venster op de Stad permanent op het dak van het Energiehuis in Dordrecht, en is het op alle tijden rondom zichtbaar vanaf de begane grond.

 

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.