Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Rotary Club Dordrecht  faciliteert voor het eerst in 20 jaar scholierenuitwisseling met Brazilië

Dalton Overkampweg leerling Timo Homburg, 16 jaar, vertrekt voor één jaar naar Brazilië. In zijn plaats komt Vitor, een Braziliaanse jongen van 17 die een jaar lang in Dordrecht zal verblijven.

Timo, die op Dalton Overkampweg 4 VWO heeft gehaald, zegt het avontuur op te zoeken en een nieuwe cultuur en taal te willen leren kennen. Dankzij Rotary Club Dordrecht krijgt hij die kans: 12 augustus vertrekt hij naar Curitiba, een miljoenenstad in zuid Brazilië, uitgezwaaid door zijn ouders, tweelingzus en jongere broer.

Een jaar lang ondergedompeld worden in de Braziliaanse cultuur, naar een Braziliaanse school gaan en bij drie verschillende Braziliaanse Rotaryleden en hun gezin ondergebracht worden. De voertaal wordt Portugees, ook op school en bij de gastgezinnen en zijn familie komt op zijn vroegst pas in de meivakantie die kant op. Dat is wat Timo te wachten staat.

Spannend is het vooruitzicht zeker. Op dit moment spreekt Timo nog geen drie woorden Portugees. Met de app Duolingo leert hij de basics van het Portugees en ook op andere manieren leest hij zich al in.

“Ik kijk er enorm naar uit om een nieuwe taal te leren en Braziliaanse/Zuid-Amerikaanse cultuur te leren kennen, “ aldus Timo. Op de vraag wie of wat hij het meest zal gaan missen antwoordt hij: “Natuurlijk ga ik mijn familie en vrienden missen maar ik denk dat ik mijn tweelingzus nog het meeste ga missen”.

De internationale service club Rotary, wereldwijd actief in 200 landen met ongeveer 34.000 lokale clubs, faciliteert al jaren kortere en langere uitwisselingsprogramma’s voor jongeren als middel om de vrede wereldwijd te bevorderen. Dit vanuit de gedachte dat je met internationale uitwisselingen bijdraagt aan het opbouwen van relaties en wederzijds begrip voor andere culturen en landen. Voor Rotary Club Dordrecht is het de eerste keer in ongeveer 20 jaar dat de leden een jongere uit het buitenland voor een jaar in hun midden opnemen.

René Nekkers, Voorzitter van Rotary Club Dordrecht: “Wat ontzettend mooi dat we met onze Rotary Club op deze manier twee avontuurlijke jonge mensen kunnen helpen in hun ontwikkeling als wereldburger. Ook dichter bij huis, voor de school en de leerlingen van Dalton Overkampweg, is dit een prachtige kans om kennis te maken met iemand uit Brazilië en van hem meer te kunnen leren over de Braziliaanse cultuur en het land. We wensen Timo een waardevolle en mooie ervaring toe en kijken er naar uit om Vitor in Dordrecht te ontvangen.”

In het kader van de uitwisseling ontvangt Rotary Club Dordrecht  de 17-jarige Braziliaanse jongen Vitor voor 1 jaar ervaring en opleiding in Dordtse Nederlandse samenleving. Hij zal door drie gastgezinnen worden opgevangen en instromen bij Dalton Overkampweg in het VWO. Rotary Nederland ondersteund zo’n 50 kinderen die aan het jaaruitwisselingsprogramma mee doen.

Bij terugkomst in Nederland, volgend jaar zomer, zal Timo instromen in de 5e klas van het VWO.

 

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.