Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Samen zo vroeg mogelijk schulden tegengaan. Juist nu

Na de zomer wordt een golf van hulpvragen verwacht van mensen die door de coronacrisis in de schulden zijn geraakt. De gemeente Dordrecht en samenwerkingspartners hechten daarom veel belang aan de uitbreiding van Vroeg Eropaf, het project dat mensen met een beginnende betalingsachterstand hulp biedt.

Het project start vanaf 1 juli 2020 in heel Dordrecht; nu loopt het alleen nog in de Dordtse wijken Crabbehof, Wielwijk en Krispijn. Wethouder Peter Heijkoop: “De gevolgen van de coronacrisis raken vooral de gezinnen die het al lastig hadden met onzeker werk en inkomen. Preventie en vroegsignalering zijn nu van groter belang dan ooit tevoren. De uitbreiding van de pilot naar de hele gemeente komt dus precies op tijd. Met het project Vroeg Eropaf krijgen we inwoners met een betalingsachterstand al vroeg in beeld en kan de gemeente op tijd hulp aanbieden waardoor veel problemen en kosten voorkomen kunnen worden.”

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer iemand een betalingsachterstand heeft in de huur, de zorgverzekering of het waterbedrijf ontvangt de gemeente een melding van één van de signaalpartners; Coöperatie VGZ, Zilveren Kruis, Evides Waterbedrijf en Trivire. Vanaf juli 2020 komt Gemeentebelastingen erbij.
Het stedelijk vroegsignaleringsteam van het Sociaal Wijkteam neemt dan contact op met de inwoner. Dit betekent dat de medewerkers contact zoeken met inwoners, zonder dat zij zelf aan de bel hebben getrokken. Samen kijken ze naar wat er nodig is om de betalingsachterstand onder controle te krijgen. Vroeg Eropaf biedt hulp aan; inwoners mogen zelf beslissen of ze deze hulp aannemen.

Samen tegen armoede

Het project Vroeg Eropaf is onderdeel van het programma ‘Samen tegen Armoede’ dat de gemeente samen met kerken en andere maatschappelijke partners in de stad heeft opgesteld om armoede en schulden te bestrijden.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.