Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

De slak van Louis Auzoux   Praatje bij een object

Na bijna 200 jaar, verbazen de dieren- en mensenmodellen van de Parijse arts Louis Auzoux (1797-1880) de toeschouwer nog steeds. Vooral hun detaillering en sprankelende beschildering is ongekend. Op vrijdag 24 februari vertelt educator Amin Talaei er alles over in het Onderwijsmuseum. U bent om 15.00 uur van harte welkom. Aan deze activiteit zijn geen extra kosten verbonden.

 Lopende band

Tijdens zijn studie geneeskunde raakte Auzoux gefrustreerd om het feit dat er onvoldoende menselijke resten beschikbaar waren ter ontleding. Daarom begon hij met de productie van eigen ontleedbare modellen die keer op keer gebruikt konden worden. In 1828 zette hij, met financiële steun van de Franse staat, zelfs een fabriek op die aan de lopende band anatomische modellen van papier-maché vervaardigde.

Demontabel

Later begon Auzoux ook met het vervaardigen van modellen van dieren en planten. De uitvergrote slak in het Onderwijsmuseum is daar een bijzonder voorbeeld van. Het is een compleet demontabel exemplaar dat uit 21 onderdelen bestaat. Zo wist Auzoux het onzichtbare zichtbaar te maken. De bijzondere modellen van Auzoux waren uiteindelijk een enorm commercieel succes en werden gebruikt door scholen, universiteiten en ziekenhuizen, maar ook door particulieren die modellen tegen lage kosten konden huren.

Elke maand organiseert het Nationaal Onderwijsmuseum een ‘praatje bij een object’ uit de collectie van het museum. Kijk voor meer informatie op www.onderwijsmuseum.nl.
Wanneer:       vrijdag 24 februari 2017 van 15.00 – 15.30 uur

Waar:              Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97, Dordrecht

Kosten:          Gratis, in combinatie met een toegangsbewijs.

  

 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.