Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Sneller door groen met Schwung

Minder stoppen bij fietsverkeerslichten? Het kan met de Schwung app. Fietsers in Dordrecht met de app op hun mobiele telefoon kunnen makkelijker doorfietsen. De Schwung app laat een fietsverkeerslicht eerder weten dat er een fietser aan komt. De app ‘drukt’ alvast op het knopje bij het verkeerslicht. Daardoor is de kans groter om meteen, sneller of langer groen licht te krijgen.

In Dordrecht zijn 37 kruispunten verbonden met de Schwung app. Dit zijn bijna alle fietsverkeerslichten in de stad. Als een fietser aan komt fietsen, vraagt de app alvast groen licht aan bij het verkeerslicht. Of het vraagt het groene licht langer aan te houden. De app leert routes kennen. Nadat een fietser 3x dezelfde route heeft gereden, weet de app wanneer en in welke richting groen moet worden aangevraagd.

Wethouder Rik van der Linden (Bereikbaarheid) hoopt dat veel fietsers de app ontdekken en gebruiken. “Ik fiets veel en heb de app ook ge├»nstalleerd. Het werkt echt! Natuurlijk springt niet elk licht direct op groen, maar ik merk zeker dat je vaker kunt doorfietsen. Dat maakt het fietsen sneller en comfortabeler. Zo hopen we Dordtenaren te verleiden nog vaker de fiets te pakken. Want fietsen houdt onze stad bereikbaar, is gezond en bovendien leuk.”

De app werkt op Apple en Android telefoons en is te downloaden in de App Store of op Google Play. Omdat het verkeerslicht wil weten dat er iemand aan komt, is het nodig om toestemming te geven om de locatie van een gebruiker te delen. De app verstuurt deze informatie anoniem. Hierdoor is het niet mogelijk de informatie te herleiden naar een persoon of een telefoon. De app werkt zonder een account. Het registreren van persoonlijke informatie is dus niet nodig. Wel moet bij eerste aanmelding het telefoonnummer worden opgegeven als check dat de app door een persoon gebruikt wordt. Na deze controle wordt het telefoonnummer niet meer gebruikt.

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen is niet toegestaan. De app is zo ontwikkeld dat de fietser er tijdens het fietsen geen omkijken naar heeft. De telefoon kan dus in de broekzak of tas blijven.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.