Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Start inzamelingsactie Together for sisters in Bamenda

Zaterdag 8 februari, start de actie Together for sisters in Bamenda. Deze actie, waarmee geld ingezameld wordt voor noodhulp aan de – in meerderheid vrouwelijke – intern ontheemden in de bush rond zusterstad Bamenda, loopt door tot en met 8 maart, internationale vrouwendag. Het streven is om met de actie € 2.500,- op te halen. Hiermee kunnen de Ntankah vrouwen, partnerorganisatie in Bamenda, hun zusters die door toedoen van de burgeroorlog in de bush moeten zien te overleven, voorzien van de middelen die zij het hardste nodig hebben.

In het Engelstalige deel van Kameroen, waar zusterstad Bamenda zich bevindt, woedt alweer ruim drie jaar een burgeroorlog. Het leger van Kameroen en separatisten die strijden voor onafhankelijkheid van de regio, die zij Ambazonia noemen, bevechten elkaar. Ze begaan daarbij grove mensenrechtenschendingen. De afgelopen weken, in de aanloop naar de lokale en parlementsverkiezingen die morgen – zondag 9 februari – plaatsvinden, vormden een nieuw dieptepunt in alle gewelddadigheden. De werkelijke slachtoffers van deze oorlog zijn de burgers die klem zitten tussen de strijdende partijen: zij krijgen te maken met ontvoeringen, zien familie voor hun ogen vermoord worden en hun huizen vernietigd. Inmiddels wordt het aantal intern ontheemden rond de 700.000 mensen geschat. Deze in meerderheid vrouwelijke intern ontheemden, moeten zien te overleven in de bush en krijgen te maken met seksueel geweld. Ze hebben, naast voedsel, kookgerei en medicijnen, ook voorbehoedsmiddelen nodig om zich te beschermen tegen ongewenste zwangerschappen. Tot slot ontbreekt het hen ook aan hygiënische producten, waaronder maandverband. De actie Together for sisters in Bamenda helpt de vrouwen aan deze producten.

De titel van de actie, Together for sisters in Bamenda’ is geïnspireerd op een lied van Veronica Kini, leider van de Ntankah vrouwen. Zij bezocht in september 2019 Dordrecht, en bracht tijdens haar bezoek de moeilijke omstandigheden waarin veel vrouwen in en rond Bamenda zich bevinden onder de aandacht. Met een eenvoudige, maar krachtige songtekst riep ze haar toehoorders op tot solidariteit:

 

Dear sisters

Are we together?

We are one

Oh oh

We are together!

We are one

 

In de spirit van Veronica en haar lied, roept de actie Together for sisters in Bamenda Dordtenaren op om solidair te zijn met onze zusters in zusterstad Bamenda, door geld te doneren om hen te steunen. Donaties kunnen eenvoudig worden overgemaakt via deze link.

 

De komende weken zal op verschillende manieren aandacht worden gevraagd voor de actie, onder andere met een win-actie en een lezing. Ook het definitieve ingezamelde bedrag zal op een bijzondere locatie bekend gemaakt worden. Hou, om op de hoogte te blijven, de website en Facebook-pagina van Stichting Dordrecht Bamenda in de gaten!

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.