Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Vervangende mantelzorg aan huis

Maandag 10 februari maakte de heer Hagendoorn, al jaren mantelzorger voor zijn echtgenote, als eerste gebruik van de nieuwe voorziening ‘vervangende mantelzorg aan huis’. Door gebruik te maken van deze vorm van respijtzorg heeft hij tijd om iets voor zichzelf te doen. Bijvoorbeeld boodschappen, een potje biljarten of zingen in een koor. Een medisch student van zorgaanbieder Mantelaar neemt de zorg dan van hem over.

Mantelzorger krijgt tijd voor zichzelf
Vanaf dit jaar vergoedt de gemeente 48 uur vervangende mantelzorg aan huis. In het Theehuis van het Spectrum in Sterrenburg ondertekenden vertegenwoordigers van de aanbieders Mantelaar en ZorgMies samen met wethouder Peter Heijkoop de overeenkomsten voor deze nieuwe vorm van zorg aan huis. Mantelaar en Zorgmies leveren verzorging en persoonlijke aandacht. Dat kan in de nacht zijn, zodat de mantelzorger een nacht kan doorslapen. Overdag is er hulp in de persoonlijke verzorging of wordt er samen gekookt en gegeten. Ook een wandeling maken, een spelletje doen of begeleiding naar een ziekenhuis of arts is mogelijk.
Naast de 48 uur vervangende mantelzorg die de gemeente vergoedt, bieden zorgverzekeraars via de aanvullende zorgverzekering ook een vergoeding voor deze vorm van vervangende mantelzorg. Is blijvende ondersteuning  gewenst, dan wordt doorverwezen naar het aanbod van vrijwilligersorganisaties of particuliere zorg.
De vervangende mantelzorg aan huis is één van de drie nieuwe vormen van respijtzorg, onder de naam: Help mij zorgen Dordrecht. De andere twee zijn logeerzorg en de mantelzorgvakantie. Voor de logeerzorg zijn kamers beschikbaar bij het Parkhuis en De Merwelanden. De vakantie voor mantelzorgers is in het tweede kwartaal van 2020 beschikbaar.
Meer informatie is te vinden op de website Helpmijzorgen.nl/dordrecht.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.