Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Villa Augustus

HERFST IN AUGUSTUS De komst van de herfst wordt bij Villa Augustus traditioneel ingeluid met een reeks bijzondere concerten in de Limonaia. Deze keer zijn er in de citroenbomenkas vier strijkkwartetten te horen, worden er twee octetten gespeeld, klinkt er onder meer werk van vier hedendaagse componisten en is er aandacht voor jong talent.

CONCERTEN IN AUGUSTUS Kunst doet beter kijken en luisteren. Schoonheid om je heen, in taal, kleur, letters, poëzie, beelden en klanken, is belangrijk. Daarom nodigt Villa Augustus musici en andere gasten uit voor haar culturele programma. Al twaalf jaar spelen strijkkwartetten dan ook prachtig klassiek repertoire in de Limonaia, de citroenbomenkas van Villa Augustus. Vorig jaar werd de kwartetten gevraagd een compositie in het programma op te nemen van een hedendaagse, liefst Nederlandse componist. Daar gingen zij graag op in, zo vaak blijkt dat niet gevraagd te worden. De componisten waren zelf aanwezig om een toelichting te geven op hun werk, een meerwaarde waardoor er anders, intenser naar het stuk geluisterd werd. Ook dit jaar zullen bij twee concerten de componisten zelf aanwezig zijn, waarbij op 13 oktober zelfs een wereldpremière gespeeld zal worden van componist Peter Vigh.

Op zondag 29 september betreden zowel het Matangi Quartet als het Viride Kwartet het podium in de Limonaia. Er is veel aandacht voor jong talent met werk van Marijn Simons, Dmitri Sjostakovitsj, Felix Mendelssohn Bartholdy; van de laatste twee componisten worden octetten gespeeld. Componist Marijn Simons is aanwezig om een toelichting te geven.

Zondagmorgen 6 oktober speelt het Aristos Quartet werk van Joseph Haydn, Robert Schumann en Carlos Micháns. Van deze Nederlands-Argentijnse componist wordt het speciaal aan het Aristos Quartet opgedragen Strijkkwartet no. 3 ‘Lacrimae’ gespeeld.

Dudok Quartet Amsterdam speelt op zondag 13 oktober werk van Peter Vigh, Johannes Brahms en Joseph Haydn. Het is de wereldpremière van Peter Vigh’s ‘Bagatelles for String Quartet’ en Vigh zal zelf aanwezig zijn om het stuk toe te lichten. Ook is er speciale aandacht voor ‘Opus 20’, een project van het Dudok Quartet Amsterdam rondom de zes opus 20-kwartetten van Haydn.

Meer informatie over de concerten en achtergrond of beweegredenen van de musici is te lezen op www.villa-augustus.nl/programma. De concerten vangen aan om 11.00 uur. Reserveren kan telefonisch via Villa Augustus: 078 – 63 93 111.

Extra: Donderdag 12 september vindt een bijzonder concert plaats buiten Villa Augustus. Boudewijn Zwart, stadsbeiaardier van Dordrecht, speelt op de klokken van de Grotekerkstoren onder andere ‘Nocturne in de geheime tuin’. Het is een compositie van Daan Manneke, opgedragen aan Villa Augustus en een ode aan de Dordtse componist Kors Monster. Manneke verbleef in het voorjaar van 2019 in Villa Augustus als Queen of the Secret Garden, het artist-in-residenceprogramma van Villa Augustus. Meer informatie over dit concert is te vinden op www.bellmoods.com.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.