Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Villa Augustus – Ontmoetingen over de kunst van opmerkzaamheid, intelligentie van planten en chillende slakken

In de Watertoren van Villa Augustus vindt vanaf begin maart een nieuwe reeks Ontmoetingen in Augustus plaats. Inspirerende avonden vol kunst, natuur, literatuur en muziek met interessante gesprekken over taal, melancholie en verwondering, de intelligentie van planten, Darwin in Dordt en de kunst van opmerkzaamheid.

Op dinsdagavond 5 maart gaat Ernest van der Kwast in gesprek met kunsthistoricus Wieteke van Zeil over de kunst van opmerkzaamheid. Van Zeil (o.a. bekend van haar column Oog voor detail in De Volkskrant en haar boeken Goed kijken begint met negeren en Ieder z’n Rembrandt) laat zien dat kunst ons opmerkzamer maakt. Ze toont details uit de mooiste schilderijen en kijkt naar vergelijkbare thema’s in de actualiteit en de hedendaagse beeldcultuur. Een avond vol praktische tips om meer op te merken in het museum én daarbuiten.

Op 19 maart interviewt Van der Kwast grafisch ontwerper Willem van Zoetendaal en kunstenaar Diana Scherer over inspiratie en de intelligentie van planten. Van Zoetendaal ontwierp ooit het dierbare woord NEW YORK op de achterpui van Hotel New York en bij Villa Augustus onder andere de belettering op het restaurant en de waterkamers. Voor zijn Ontmoeting in Augustus nodigt hij Diana Scherer uit. In haar laatste kunstproject Interwoven past zij de intelligentie van planten toe, wat in combinatie met wetenschappelijk onderzoek en fotografie resulteert in prachtige objecten van plantenwortels.

Op 9 april zijn dichter en schrijver Marieke Lucas Rijneveld en muzikant en taalkunstenaar Erik de Jong, alias Spinvis te gast. Van der Kwast praat met hen over taal, melancholie en verwondering. Rijneveld geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. Haar eerste roman, De avond is ongemak, wordt geprezen om de taal, de metaforen en de sfeer. Haar tweede dichtbundel Fantoommerrie is in januari 2019 verschenen. Spinvis’ liedjes kenmerken zich door een mix van eenvoudig klinkende maar zeer zorgvuldig gearrangeerde popmuziek en opzienbarende teksten; volgens de jury van de Johnny van Doornprijs een ‘prachtig muzikaal, talig en poëtisch oeuvre’.

Dinsdag 7 mei ontmoet Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, bioloog en schrijver, Menno Schilthuizen, bioloog, hoogleraar en auteur van Darwin in de Stad. In dit wonderlijke en verrassende boek (winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2018 voor beste natuurboek), laat Schilthuizen zien hoe verstedelijking de evolutie van de natuur en dieren stuurt. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker, stadsduiven ontwikkelen een detox-verenkleed en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. We ontdekken chillende slakken, verkeerstolerante vogels en nachtbrakende spinnen.

Aanvang: 20.00 uur Toegang: € 12,50 per avond (inclusief drankje) Adres: Oranjelaan 7, 3311 DH Dordrecht Reserveren: Villa Augustus, T. 078-639 31 11 Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.villa-augustus.nl

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.