Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Voedselschaarste door Corona in Dordrecht

Ondernemers in gevecht met honger aan het begin van de winter

De Dordrechtse Ondernemers Vereniging heeft samen met betrokken inwoners van het Zuid-Hollandse Dordrecht de handen ineen geslagen en € 2000,00 beschikbaar gesteld om honger in Dordrecht tegen te gaan. Dordrecht Zuid-Afrika om precies te zijn. Broodnodig, want de winter staat voor de deur!

Sinds eind vorig jaar waart het Covid-19 virus over de wereld. Geen land of continent lijkt te worden gespaard. Ook in Zuid-Afrika waar meteen stevige maatregelen werden genomen om het virus te bestrijden. Het land ging in volledige lock-down. Begrijpelijk, maar met een onbedoeld en risicovol neven effect: voedselschaarste. Zeker ook in Dordrecht, zusterstad van het Nederlandse Dordrecht. Het stadje ligt in de Oostkaap en wordt gezien als ‘Corona-hotspot’. De lockdown heeft stevige gevolgen in het al arme gebied waar de werkloosheid gigantisch is. Kinderen krijgen niet meer hun dagelijkse voedzame maaltijd op school. En volwassenen zijn niet meer in staat inkomen te genereren via de informele werkstructuur die net voor dat beetje extra inkomen zorgt dat nodig is om goed te kunnen eten. Met honger als gevolg. Een groep ondernemers in de Zuid-Afrikaanse stad kon het niet aanzien en kwam gelijk in actie. Ze zamelden lokaal geld in om een gaarkeuken te openen en voedselpakketten uit te delen in armste delen van de townships. Ook in Nederland is de actie onder de aandacht gebracht en geld ingezameld met een mooie opbrengst als gevolg.

De actie is gecoördineerd door de stedenband Dordrecht-Dordrecht die de samenleving van beide naamgenoten aan elkaar verbind. In de loop der jaren zijn er vriendschappen gegroeid tussen beide steden, en vanuit die vriendschappen zijn de donaties op gang gekomen.

Inmiddels is het spannend in Zuid-Afrika. De maatregelen zijn versoepeld omdat deze niet langer te handhaven waren. Dat is enerzijds heel fijn omdat daarmee de economie ook weer wat op gang komt. Anderzijds is het spannend: er is een kans dat de verspreiding van het virus ook groeit. Meer weten over de stedenband? Kijk op www.dordrecht-dordrecht.nl 

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.