Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Vouchers voor inwoners Drechtsteden voor basisinrichting woning

Iedereen in de Drechtsteden moet volwaardig kunnen wonen. Daarvoor hebben zij in elk geval een aantal basisspullen nodig, zoals een bed, tafel en stoelen. Hebben ze daar niet genoeg inkomen voor? Dan kunnen ze vanaf 1 oktober een SDD-voucher aanvragen om deze goederen te krijgen. Het gaat om een pilot.

Tot nu toe verstrekte de SDD alleen voordelige leningen voor een inboedel. De voucher is een nieuwe mogelijkheid binnen de ‘bijzondere bijstand’. Inwoners die aan de voorwaarden voldoen hebben vanaf 1 september de keuze: óf ze krijgen een SDD-lening waarmee ze naar eigen inzicht hun woninginrichting kunnen kopen, óf ze krijgen een voucher waarmee ze kosteloos een tweedehands inboedel kunnen ontvangen.
Geen leenschuld
‘Ook huishoudens met heel weinig eigen middelen moeten een basisinboedel van duurzame kwaliteit kunnen krijgen’, zegt Portefeuillehouder Peter Heijkoop. ‘Van zitbank tot fornuis. Tegelijkertijd moeten zij niet nog meer in de knel komen, financieel. Soms is een bijzondere-bijstandslening niet verstandig, omdat ze dan een extra schuld opbouwen. Met de voucheraanpak bieden we een goed alternatief.’

Beperkte kosten
De SDD werkt voor de voucher-aanpak samen met Geef het Dordt. Dit initiatief biedt goede tweedehands spullen voor de inrichting (zoals banken, tafels en bedden) tegen lage kringloopwinkelprijzen. ‘Daardoor blijven de kosten voor ons als gemeente beperkt’, aldus Heijkoop. Geef het Dordt levert geen witgoed, zoals wasmachines of koelkasten. Daarvoor moeten inwoners nog wel een voordelige lening aanvragen.

Veertig vouchers
De SDD probeert de vouchers eerst uit. Na veertig toegezegde vouchers stopt de pilot en volgt een evaluatie. Heijkoop: ‘We kijken dan of en hoe we er beleid van kunnen maken. We verwachten van wel. We denken dat minder mensen een lening aanvragen. Of anders alleen voor witgoed en dus minder hoge, makkelijker terug te betalen leningen afsluiten. Daardoor ervaren ze minder stress.’

Drechtstedelijke visie
De voucher-aanpak sluit goed aan bij de Drechtstedelijke visie voor het sociaal domein. Deze visie bestaat uit de opgaven ‘bestaanszekerheid versterken’ ‘ontwikkelen naar werk’ en ‘zorgen voor ondersteuning’. Doel is dat alle inwoners van de Drechtsteden zelfstandig en volwaardig kunnen leven, werken, wonen en meedoen.

Aanvragen vouchers

Meer informatie over het aanvragen van de vouchers staat vanaf 1 oktober op de website van de sociale dienst.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.