Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Vrijdag 2 februari 2018: landelijke Warmetruiendag

Dordrecht zet de verwarming een graadje lager

Tijdens Warmetruiendag zetten veel scholen, organisaties en mensen thuis de verwarming minimaal een graad lager. Op die manier besparen we per graad 6% energie en daarmee 6% CO2 uitstoot. Meedoen is simpel: trek een warme trui aan en zet de thermostaat lager. Wethouder Rik van der Linden gaf vanochtend alvast het startsein voor Warmetruiendag in Dordrecht. Hij deed Droppie Water, het blauwe figuurtje op het dak van het Aquarama bij Duurzaamheidscentrum Weizigt, een warme muts op en sjaal om.

De wethouder roept alle Dordtenaren op om thuis, op school of het werk mee te doen. De groenste energie is immers de energie die je niet gebruikt. Onder dit motto nemen elk jaar vele Nederlanders actief deel aan Warmetruiendag, ook in Dordrecht.

Warmetruiendag in Dordrecht
Verschillende organisaties in Dordrecht doen mee en organiseren activiteiten om er een leuke dag van te maken. Een van de deelnemers is het activiteitencentrum van Gemiva-SVG Groep. De verwarming gaat een graadje lager en alle cliënten komen in hun fijnste trui naar het activiteitencentrum. De vraag van de dag is: Wie heeft de mooiste en wie heeft de lelijkste trui? Scholen leggen in hun lessen nadruk op het besparen van energie en waarom dat zo belangrijk is.
Ook de gemeente Dordrecht doet mee; bij Duurzaamheidscentrum Weizigt gaat de thermostaat een graadje lager. Zij organiseert een actieve middag voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool. Tijdens een workshop gaan de leerlingen een oud warm kledingstuk omtoveren tot een waar fashion item. In de Duurzame Ontdekbus, een bus vol duurzame snufjes, leren de kinderen met behulp van experimentjes van alles over duurzaamheid. Van 15.00-16.00 uur kunnen ook bezoekers een kijkje nemen in de Duurzame Ontdekbus. Deze staat op het terras van het Koetshuis. En van 13.00-16.00 uur staat voor iedere bezoeker een kop warme chocomel klaar.

Fleecemuts en -sjaal Droppie Water gemaakt van PET-flessen
Droppie Water blijft tijdens Warmetruiendag ook lekker warm. Het Wereldwijven Handwerklab maakte een enorme muts en sjaal van fleece. Fleece wordt gemaakt van PET-flessen. Voor het maken van één fleecetrui zijn ongeveer 23 flessen nodig. Het plastic wordt gesorteerd, versnipperd, opgewarmd en tot draden geperst. Die draden worden ingezet om textiel mee te maken, en er een warm kledingstuk van te maken. Wat veel mensen niet weten is dat je fleece niet kunt recyclen en er daarom veel fleece op de afvalberg belandt. Vandaar dat de Wereldwijven voor dit materiaal hebben gekozen dit jaar.

Fotowedstrijd
Het team van Duurzaamheidscentrum Weizigt en Dordt Duurzaam is erg benieuwd hoe Dordrecht zich warm houdt tijdens Warmetruiendag. Zij roepen deelnemers op om hun warmetruienfoto te delen. De mooiste foto is een prijs waard. Post een foto met de hashtags #warmetruiendag en #dordtduurzaam of mail de foto naar dordtduurzaam@dordrecht.nl

Maak het verschil
Meer dan een kwart van alle energie in Nederland wordt gebruikt om gebouwen te verwarmen. De verwarming een paar graden lager lijkt een druppel op de gloeiende plaat. Maar als heel Nederland een dag per jaar meedoet, kunnen we samen de waddeneilanden Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog een jaar lang van energie voorzien. Samen maken we het verschil

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Dordrecht komt in feeststemming

DORDRECHT – Dordrecht komt langzaam in de kerststemming. Maandag werd in de binnenstad begonnen met het ophangen van de groene guirlandes en sfeerverlichting, zoals hier op de Visstraat.

Cultuur

Dansen op het leven bij DOOR

DORDRECHT – Podium DOOR op de Voorstraat 142-144 ontvangt zaterdagavond 19 mei de Amerikaanse band Terror Pigeon.

Actueel

SP-fractie geschokt door oplopende kosten Prins Clausbrug

DORDRECHT – De SP Dordrecht vindt de oplopende kosten voor de Prins Clausbrug, de fietsbrug tussen binnenstad en Stadswerven, onverantwoord en buitensporig.